donderdag 25 september 2008

Tentoonstelling belicht leven en werk van Irène Némirovsky

In New York is in het Jewish Heritage Museum Woman of Letters geopend, een tentoonstelling over het leven van de Joods-Franse schrijfster Irène Némirovsky en haar nagelaten roman, Suite française. Némirovsky, in 1903 in Rusland geboren, schreef voor de Tweede Wereldoorlog enkele goed onthaalde romans. In 1942 werd ze door de nazi's naar Auschwitz gedeporteerd, waar ze omkwam. Vlak voor de arrestatie gaf ze aan haar dochter Denise een koffertje met foto's en het manuscript van Suite française. Haar dochter hield het manuscript ongelezen bij om het pas in 2004 voor publicatie vrij te geven.
De tentoonstelling in New York toont het origineel van het manuscript, dat normaal in de archieven van het Parijse Institut mémoires de l'édition contemporaine (IMEC) zit. De curatoren van de Jewish Heritage Museum zijn enthousiast. "In onze tentoonstelling vertellen we het verhaal van een echte vrouw die leefde in een bijzondere tijd en geconfronteerd werd met onverwachte en onvoorstelbare uitdagingen. De grote populariteit van Suite française en de intense aandacht in het leven van de schrijfster gaf een ons 'leermoment', een opportuniteit om mensen te bereiken die normaal niet in ons museum komen."
Suite française, een zeer lucide getuigenis over Frankrijk in de Tweede Wereldoorlog, bestormde na verschijnen wereldwijd de bestsellerlijsten. Het boek werd in 2004 postuum met de prestigieuze Prix Renaudot bekroond. De jury van de Independent Foreign Fiction Prize had een speciale aanbeveling over voor de Engelse vertaling van het boek, dat in het Nederlands onder de titel Storm in juni (De Geus) verscheen. Intussen wordt ook de rest van Némirovsky's oeuvre door uitgevers over de hele wereld ontsloten. Nog bij De Geus verscheen ook Némirovsky's novelle Het bal. De tentoonstelling in New York loopt nog tot 22 maart 2009. (HC - Illustratie: een dubbele pagina van het manuscript van Suite française)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home