vrijdag 19 september 2008

Alain de Botton biedt bibliotherapie én luchthavenbezoek in 'School of Life'

In de Londense wijk Bloomsbury biedt de bijzondere winkel The School of Life sinds kort soelaas bij de peripetieën van het jachtige leven. Bibliotherapie, schrijversconsultaties, luchthavenbezoeken, trips naar autosnelwegen, conversatiemaaltijden en seculiere preken... het idee is dat literatuur in al zijn schijngestalten iedereen kan helpen die het denkt nodig te hebben. Het winkeltje in Marchmont Street biedt de bezoekers daartoe ruimte om te lezen, te ontspannen en na te denken, maar toch is The School of Life meer dan alleen maar een bibliotheek met een zeer streng geselecteerd boekenrekje. Het is ook een galerij, klaslokaal, reisbureau, restaurant, ziekenboeg en preekstoel. "The School of Life staat open voor iedereen op zoek naar intellectueel en persoonlijk avontuur. Ons publiek is zoals onze faculteit gekenmerkt door nieuwsgierigheid, gezelligheid, een open geest en een appetijt in het leven," aldus de aantrekkelijk vormgegeven website.
Alain de Botton staat klaar om je, tegen 50 pond per uur, in te wijden in Proust en hoe die je leven kan veranderen. Bibliotherapeuten Susan Elderkin en Ella Berthoud leveren boekentips over de meest uiteenlopende onderwerpen, "gaande van bijenteelt tot de Midden-Oostenpolitiek". Ze verschaffen desgewenst instant leesadviezen over "romans die geschikt zijn voor tijdens de huwelijksreis" en "minder stomende literatuur voor je zestienjarige zoon die net heeft aangekondigd dat hij homoseksueel is". The School of Life verkoopt korte reizen naar bijzonder bestemmingen. Zo moet bijvoorbeeld de toeristische verkenning van de M1, de snelweg tussen Londen en Leeds, en de onmoeting met architecten, historici, kunstenaars en truckers de poëzie blootleggen van "this great tarmac institution" en "op zoek gaan de utopische sensatie van de vroege dagen". Alain de Botton neemt je mee naar de terminals van Heathrow voor een tweedaagse tocht naar de "luchthaveniconografie van kunstenaars en schrijvers". Anderen die meewerken aan The School of Life zijn onder meer schrijvers William Dalrymple, Robert McFarlane en Geoff Dyer en fotograaf Martin Parr.
De speciaalzaak wordt door stichtster Sophie Howarth (33), een voormalig staflid van de publiekswerking bij Tate Modern, een "culturele apotheek" genoemd. Howarth vond dat de culturele sector niet genoeg aandacht had voor persoonlijke ontwikkeling. "Ik was gefrustreerd dat de culturo's niet kunnen omgaan met dagelijkse problemen, zoals werk of gezin. Mensen die hier komen willen onderwerpen aankaarten die van alle tijden zijn. In de culturele wereld wordt over zulke dingen niet echt gesproken," aldus Howarth in The Independent. (HC)

Labels:

1 Comments:

Blogger Judith van Praag said...

Gut, en dan te bedenken dat ik Alain de Boton in Seattle gratis en voor niets een architectonische rondleiding heb gegeven in de bibliotheek van Rem Koolhaas. Maar ja, daar stond tegenover dat een hele zaal mensen waaronder ik zelf, voor niets naar zijn verhandeling over gevoel en architectuur heeft kunnen luisteren …

zondag, september 21, 2008 5:54:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home