zaterdag 13 september 2008

Papiermand (d) - aflevering 50

Voorgeproefde letterlinks & uitgestrooide letterwaren in een snedige rubriek, voorwaar reeds aan zijn 50ste worp toe:
**Dood van 'typewriter wizard' Martin K. Tytell (94), zeventig jaar in het vak als tovenaar met de typemachine: in zijn winkel prees hij zijn arbeid aan als 'psychoanalysis for typewriters'. Pakkende obituary in The New York Times.
**Philip Roth heeft een nieuwe roman en nee, hij gaat niet over oude mannen, zo verzekert hij aan Pieter Steinz van NRC-Handelsblad. Verontwaardiging (Indignation, gelijktijdig in het Nederlands en het Engels verschijnend) is naar verluidt "een beklemmende roman over een joodse slagerszoon die zijn vader ontvlucht door te gaan studeren aan een klein, conservatief college in het Amerikaanse Midden-Westen. Hij speelt zich af in 1951, te midden van verstikkende preutsheid en de dreiging van de Koreaanse Oorlog." Zie in de Volkskrant deze recensie van Michael Zeeman over Verontwaardiging én nog een interview in The Wall Street Journal.
**John Malkovich speelt de hoofdrol in de verfilming van het boek Disgrace van J.M. Coetzee, door regisseur Steve Jacobs. Verslag van het Toronto Film Festival door de International Herald Tribune. Coetzee zelf is ook opgetogen.
**Paul Theroux in gesprek over reisliteratuur in The Wall Street Journal. Zie ook The Guardian, met een bespreking van zijn The Great Railway Bazaar revisited 30 jaar later: Ghost Train to the Eastern Star: On the Tracks of The Great Railway Bazaar.
**Recensie in Le Monde van de veelgeprezen roman Lacrimosa van Régis Jauffret: 'des larmes sous le masque.' En een Balzacdossier, naar aanleiding van de integrale Comédie Humaine die als supplement bij de krant wordt aangeboden.
**Verovert de Franse megabestseller van Muriel Barbery L'élégance du hérisson ook Engeland? The Guardian heeft zijn twijfels en reflecteert over Franse literatuur in vertaling.
**Jeanette Winterson breekt in The Times dan weer een lans voor de Franse boekhandels, die op hun onafhankelijke strepen staan, zo zegt ze. Al is haar ervaring kennelijk alleen gebaseerd op het Parijse Shakespeare en co...tja.
**Bibliotheken verenigen zich online tegen de strapatsen van conservatieve Republikeinse vicepresidentskandidate Sarah Palin, die ooit boeken uit de bibliotheek van Wasilla (waar ze burgemeester was) poogde te weren: Librarians against Palin.
**Nobelprijswinnaar Orhan Pamuk in gesprek met Deutsche Welle: Winning the Nobel Prize made everything political.
**Gesprek in de Frankfurter Allgemeine met de gewiekste en "'s werelds machtigste" literaire agent Andrew Wylie, bijgenaamd the Jackal.
**Het onlinemagazine voor internationale literatuur Words without Borders heeft een nieuw nummer uit. Ook de 'papieren' magazines Bookforum en Transfuge komen met aantrekkelijke nieuwe nummers. Transfuge wordt trouwens een maandelijks blad, iets wat we enkel maar kunnen toejuichen.
**Ijver om het Louis Couperushuis door de partij D66, die minister Ronald Plasterk heeft gevraagd om het huis in Den Haag als cultureel erfgoed te beschouwen, zie NRC Boeken.
**En tenslotte: een blik in de schrijfkamer van Allard Schröder in de NRC-serie Zie de schrijvers werken. (DL - foto: boze typemachine van Jeremy Mayer)

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home