dinsdag 9 september 2008

Onuitgegeven teksten van Roland Barthes binnenkort gepubliceerd

Er zijn twee nooit eerder uitgegeven teksten van de filosoof, schrijver en semioticus Roland Barthes (1915-1980) opgedoken in zijn nalatenschap, die is ondergebracht bij het IMEC (Institut Mémoires de l'édition contemporaine). Ze zullen binnenkort verschijnen bij twee verschillende Franse uitgeverijen, zo schrijft het maandblad Lire.
Een eerste tekst gaat over de rouw omtrent zijn moeder en verschijnt bij Seuil eind 2008. De tweede tekst zal uitkomen bij de éditions Christian Bourgois in februari 2009. Het is een "carnet de bord" over zijn reis naar China in 1974. "Barthes luistert naar alles, in stilzwijgen, ook naar de manipulaties. En hij vraagt zich af hoe deze identiek geklede mensen, in dat trieste marineblauw, verliefd kunnen worden en verlangen kunnen voelen", zo meldt de uitgeverij. Over een reis naar Japan publiceerde Barthes het beroemde Het rijk der tekens.
In 2004 stelden Rokus Hofstede en Jürgen Pieters onder de titel Memo Barthes een boek samen over de intellectuele erfenis van Roland Barthes, waarin twaalf Nederlandse en Vlaamse auteurs kritische beschouwingen bezorgden over de impact van Barthes, onder het motto: 'Barthes, wat kunnen we er vandaag de dag nog mee?' Zie bijvoorbeeld hier voor meer info. Taalfilosofie.nl brengt een overzicht van zijn voornaamste werken. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home