woensdag 24 september 2008

Nieuwe roman van Jan Siebelink verschijnt op 100.000 exemplaren

In Amsterdam is vanavond de nieuwe roman van Jan Siebelink voorgesteld. Voor de eerste druk van Suezkade zijn meteen 100.000 exemplaren opgelegd door uitgever De Bezige Bij. Bij de presentatie was ook de Nederlandse cultuurminister Ronald Plasterk opgedaagd.
Siebelink, die al een lange staat van dienst had als auteur en kenner van de Franse letteren, werd pas een ware successchrijver met Knielen op een bed violen, waarvan in de eerste drie jaar na verschijning al 500.000 boeken van werden verkocht, goed voor in het totaal 47 drukken. Het boek ontving ook de AKO-literatuurprijs. De Bezige Bijdirecteur Robbert Ammerlaan, van wie vandaag bekendraakte dat hij toch langer zal aanblijven bij De Bezige Bij, zei dat Siebelink met Suezkade "een verpletterende liefdesroman, een formidabel boek aan de Nederlandse letteren heeft toegevoegd.''
Volgens de uitgeverij ontstond het nieuwe boek van Jan Siebelink in de periode dat hij avond na avond op pad was om over Knielen op een bed violen te spreken. In de vroege ochtenden werkte hij aan een roman over "een ander deel van zijn autobiografie: zijn jarenlange ervaring als leraar aan een middelbare school."
Het hoofdpersonage in Suezkade is de charmante dandy Marc Cordesius (23), die net werkzaam is aan het Haagse gymnasium Descartes, waar hij meteen liefde opvat voor de leerlinge Najoua (14). Hij krijgt er al snel een eigen lokaal, maar raakt later geïsoleerd. ,,Het is een haast paradijselijke enclave waar, tegen de moderne onderwijsontwikkelingen in, nog plaats is voor grammatica en literatuur. Suezkade is een allesomvattend boek over een verlopen docentschap en een fatale liefde'', zo omschrijft de Bezige Bij het boek. Zie ook dit verslag in het Algemeen Dagblad.
Aan grote boeklanceringen in de Nederlandse letteren geen gebrek deze week. Gisteren verscheen Godverdomse dagen op een godverdomse bol van Dimitri Verhulst gratis bijgesloten bij het weekblad HUMO op 320.000 exemplaren en dit weekend wordt de nieuwe roman van Arnon Grunberg Onze oom (zie onze eerdere berichten) in Eupen gepresenteerd. Vorige week was er al de nieuwe roman van Monika van Paemel De koningin van Sheba, begin oktober volgt Erwin Mortier met Godenslaap. Binnenkort volgt een uitgebreid overzicht van het literaire Nederlandse najaar in deze kolommen. (DL)

Labels:

1 Comments:

Anonymous peTer said...

Is het toevallig dat Siebelink in zijn nieuwste roman hetzelfde thema aansnijdt als Wiener? Wat is dat toch met de moderne Nederlandse literatuur?

http://relirel.wordpress.com/2008/09/28/de-literaire-neergang/

zondag, september 28, 2008 2:06:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home