vrijdag 26 september 2008

Nieuw licht op memorabele gezamenlijke treinreis van Márquez, Fuentes en Cortázar

De vliegangst van enkele van de grootste Latijns-Amerikaanse schrijvers, Gabriel García Márquez, Julio Cortázar en Carlos Fuentes, bracht hen in 1968 samen op de nachttrein van Parijs naar Praag in wat misschien de meest memorabele literaire treinrit ooit kan geweest zijn. García Márquez beschrijft de nacht in het voorwoord van een binnenkort te verschijnen boek van Ignacio Solares, Imagen de Julio Cortázar, met getuigenissen, brieven en herinneringen aan de auteur van Rayuela, een hinkelspel.
Gabo vertelde aan het Spaanse persbureau EFE op Yahoo dat de nacht tussen Parijs en Praag onnavolgbaar was en de treinrit enorm plezierig, juist dankzij Cortázar (1914-1984) die na een losse vraag van Fuentes een verpletterend discours gaf. Het gesprek ging eerst alle kanten op, tot Fuentes zich afvroeg “waar en door wie de piano als jazzinstrument werd ingevoerd”. Het antwoord van Cortázar duurde volgens García Márquez tot het ochtendgloren. “Het was een vraag naar een datum en een naam, maar we kregen een duizelingwekkend exposé, overspoeld met enorme flessen bier en worsten met aardappelen. Cortázar kon zijn woorden heel goed kiezen en we kregen een historisch-esthetische maar toch eenvoudige uiteenzetting die culmineerde in een homerische lofzang op Thelonious Monk. Hij sprak niet alleen met zijn diepe stem vol rollende r-klanken, maar ook met zijn grote, benige handen die als niets anders expressiviteit uitstraalden.” De in Brussel geboren Argentijn Cortázar (1914-1984) was, ook in zijn schrijven, fel beïnvloed door jazzmuziek. Hij speelde zelf trompet en droeg een van zijn verhalen, El Perseguidor, op aan Charlie Parker. (HC – Foto: Julio Cortázar plays the trumpet)

EXTRA: Julio Cortázar in een monoloog over 'l'état ambulatoire' tijdens het nachtelijk dwalen door Parijs, waar hij op een bepaalde plek ook een schilderij van Paul Delvaux ontdekt

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

In je artikel staat, dat het boek binnenkort gaat verschijnen. Bedoel je een Nederlandstalige versie ? Weet je of het Belgie of Nederland te koop is ?

dinsdag, september 30, 2008 10:51:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home