maandag 29 september 2008

Marieke van der Pol bekroond met Academica Debutantenprijs

De Nederlandse schrijfster Marieke van der Pol is voor haar bij De Arbeiderspers verschenen debuutroman Bruidsvlucht bekroond met de Academica Debutantenprijs 2007/2008. De prijs is bedoeld voor het beste oorspronkelijk Nederlandstalige prozadebuut en is zowel een publieks- als een juryprijs. Hij levert de laureaat 15.000 euro op en een kunstwerk van Corrie Ammerlaan.
Een vakjury selecteerde uit de ingezonden debuten vijf nominaties, waarop lezers in Nederland en Vlaanderen konden stemmen. Uit vijfhonderd stemmen werd van der Pol verkozen boven Christiaan Weijts met Art. 285b (De Arbeiderspers), Frénk van der Linden met De Steniging (Contact), Wiegertje Postma met Vijf strippen (Rotschild & Bach) en Philip Snijder met Zondagsgeld (Mouria). Zij ontvingen elk ook 1.500 euro. Het winnende boek van Marieke van der Pol was ook al genomineerd voor de Selexyz Debuutprijs.
De vakjury bestond uit Casper Markesteijn (voorzitter), Brigitte Raskin (schrijfster), Marijke Arijs (literair vertaalster). Pauline Slot (schrijfster) en Kees Snoek (hoogleraar Nederlandse letterkunde aan de Sorbonne, Parijs). De stichting achter de prijs, Stichting Perspectief, werkt voor de Academica Debutantenprijs samen met de gemeente Dordrecht en het Dordtse bedrijf Academica.
Zojuist zijn ook de genomineerden voor de Anton Wachterprijs, een andere debutantenprijs bekendgemaakt. Er zijn slechts drie kanshebbers: Ziekzoekers van Anne-Gine Goemans (De Geus), Begeerte heeft ons aangeraakt van Bert Natter (Thomas Rap) en Drie van Maarten Schinkel (J.M. Meulenhoff). "De andere titels voldeden volgens de jury niet aan de criteria voor inzending - bijvoorbeeld non-fictie of geen debuut - en / of aan de gewenste literaire kwaliteit", zo meldt Boekblad. Het boek van Schinkel kreeg dit jaar al de Selexyz Debuutprijs toegekend. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home