zondag 7 september 2008

'Het Andere Boek' strikt Olivier Rolin, Arnon Grunberg en Edgar Hilsenrath

Het alternatieve boekenfestival Het Andere Boek heeft het programma bekendgemaakt van zijn 32ste editie, die plaatsvindt op zaterdag 4 en zondag 5 oktober 2008 in het Zuiderpershuis te Antwerpen. Naast de boekenbeurs én de tweedehandsmarkt, zijn er traditiegetrouw een heleboel auteursontmoetingen gepland. Tot de blikvangers behoren Arnon Grunberg, naar aanleiding van zijn nieuwe roman Onze Oom, en de Franse auteur Olivier Rolin. Hij komt zijn zojuist in het Nederlands verschenen roman Suite in het Crystal voorstellen. Rolin liet in Frankrijk onlangs ook Un chasseur de lions het licht zien, een roman die een warm onthaal kreeg en zelfs Goncourtwaardig wordt genoemd. Ook de 82-jarige Edgar Hilsenrath (alom geprezen voor De nazi en de kapper en Nacht) is present met een uiteenzetting en interview over gettoliteratuur.
L.H. Wiener en Christophe Vekeman spreken op zaterdag met elkaar over hun oeuvre, een confrontatie om naar uit te kijken, terwijl Louis van Dievel en Erik Vlaminck het zullen hebben over hun juist verschenen familiesaga's: respectievelijk Een familiegeschiedenis én Suikerspin.
Bij de jongere garde wordt een en ander verwacht van het debuut van Paul Baeten Gronda (Nemen wij dan samen afscheid van de liefde) en Nadia Dala (Waarom ik mijn moeder de hals doorsneed), terwijl ook Jef Aerts en Willem van Zadelhoff nieuw werk komen voorstellen, net als Rachida Lamrabet en Naima Tahir. De veelgeprezen Christaan Weijts heeft een tweede roman klaar en wordt gekoppeld aan Jeroen Theunissen, van wie ook een nieuweling komt.
Verder gaan Pjeroo Roobjee en Remco Campert met elkaar in gesprek. Roobjee maakt een soort comeback nadat hij een tijdlang uitgeverloos was en publiceert bij Querido de verhalenbundel Naar betere oorden en andere verhalen uit de buitenste duisternis, "een bundel parabels, wrede sprookjes en goddeloze preken die waarschuwen voor de onbetrouwbaarheid van de mens en de hang naar materialisme", terwijl Campert zijn nieuwe novelle Het avontuur van Iks en Ei komt voorstellen.
Op zondag zijn onder meer Peter Verhelst, Peter Holvoet-Hanssen, Damon Galgut, Robert Menasse, Stefan Hertmans, Arne Sierens en Catherine Vuylsteke te gast. Het Andere Boek programmeert als vanouds breed. Er is ook een debat over taal en de samenleving met Geert Buelens, Jan Blommaert en Joop van der Horst. De Antwerpse stadsdichteres en kinderboekenschrijfster Joke van Leeuwen is van de partij met een heuse roman. Verder is er op zaterdag een Middag van de Filosofie én kun je de prijsuitreiking volgen van de verhalenwedstrijd van De Brakke Hond. Ruth Joos houdt de afsluitende Hugues C. Pernath-lezing. (DL)

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home