woensdag 3 september 2008

Guy Mortier zit geheel nieuwe Gouden Uiljury voor, reglementswijziging teruggeschroefd

De organisatoren van de Vlaamse literatuurprijs De Gouden Uil hebben noodgedwongen de recente reglementswijziging teruggeschroefd en Guy Mortier (foto) is als nieuwe voorzitter van de geheel vernieuwde jury aangeduid, zo is vandaag bekendgemaakt. De uitgevers mogen nu toch een onbeperkt aantal titels insturen. Eerder was in de uitgeverswereld een storm van protest opgestoken tegen het nieuwe reglement. Dit bepaalde dat nog maar een beperkt aantal titels mocht worden ingezonden, à rato van de omvang van de uitgeverij (zie onze eerdere berichten). De organisatoren wilden daarmee de belasting van de jury verminderen. Maar omdat de uitgeverijen het nieuwe reglement negeerden, heeft het Dagelijks Bestuur van de Gouden Uil besloten om "de quota niet meer toe te passen.": "Hoewel het bestuur er nog steeds van overtuigd is dat de aanpassingen aan het reglement zinvol en verantwoord waren, wilde men een patstelling vermijden", zo luidt het. Veel commentatoren vonden dat de reglementswijziging de "gevestigde waarden" en bekende namen zou bevoordelen.
"In feite is de Gouden Uil echter gezwicht voor de druk van de uitgeverijen: die weigerden massaal zich aan de reglementswijziging te conformeren", schrijft Boekblad. "En alle uitgevers diskwalificeren is natuurlijk geen optie."
Ook is de nieuwe voorzitter bekendgemaakt, die zoals verwacht afkomstig is uit de wereld der prominenten. Voormalig HUMO-hoofdredacteur Guy Mortier volgt Radio1-stem Ruth Joos op. Verder bestaat de jury uit Eva Berghmans (chef boeken De Standaard), Jeroen Vullings (verantwoordelijk voor de Republiek der Letteren in Vrij Nederland én voormalig De Standaard-recensent), Sam De Graeve (Woestijnviseindredacteur en af en toe columnist bij De Standaard) en de schier onbekende Jeroen Maris (die ontdekt is via een talentenjacht via de Kunstbende, een project van Gouden Uilorganisator Villanella, hij "publiceerde op website van KV Mechelen", voegt het persbericht er aan toe). "Onduidelijk blijft waarom behalve de voorzitter - Radio1-presentatrice Ruth Joos - ook de andere juryleden moeten worden vervangen", zo vraagt Boekblad zich vandaag af.
Zo kreeg de freelance HUMO-recensente Julie De Mul van organisator Verstappen te horen dat het bestuur “voor nieuwe mensen gaat.” (zie ons eerder bericht) In De Morgen zei De Mul: “(Coördinator) Verstappen heeft me gezegd dat men tabula rasa wil maken.” Gouden Uilcoördinator Marc Verstappen laat nu plots weten dat "Ruth Joos, Dirk Jan Arensman en Annelies Beck wegens een overvolle beroepsagenda zelf zijn gestopt met het werk als jurylid" en voegt er aan toe dat "het stopzetten van de werkrelatie met Julie De Mul en Bert Bultinck past in een veel bredere vernieuwingsoperatie. En dat heeft niets te maken met de speculatieve berichtgeving over "de commercialisering" van De Gouden Uil of het bevorderen van de gevestigde waarden."
De jury van de Gouden Uil Jeugdliteratuurprijs 2009 blijft intussen ongewijzigd: Jelle Van Riet (voorzitter), Aagje Swinnen, Mirjam Noorduijn, Barbara Rottiers en Bart Vanegeren.
Ten slotte is de timing van de Gouden Uil aangepast: de shortlist komt half maart (van een longlist is geen sprake meer), de uitreiking vindt eind april plaats. De uitreiking blijft in gaststad Antwerpen en Canvas en Radio1 besteden er uitgebreide aandacht aan in een tweedaagse, met onder meer aandacht in LUX XL en in het boekenprogramma van Friedl' Lesage, waarin de laureaat wordt bekendgemaakt. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home