donderdag 25 september 2008

Geloofd en geprezen # 17

Sporadisch opduikende nieuwsgreep uit de wereldwijde literaire trofeeënkast.
** De Braziliaanse schrijver João Ubaldo Ribeiro (foto) krijgt de Prémio Camões 2008, de belangrijkste prijs van het Portugese taalgebied, zo meldt Yahoo. João Ubaldo Ribeiro (1941) geldt als een van de belangrijkste Braziliaanse schrijvers. Hij werd bekend door het epische Brazilië Brazilië en Sergeant Gétulio. In 1994 werd hij lid van de Academia Brasileira de Letras, de hoogste onderscheiding die een Braziliaans schrijver ten deel kan vallen. Bij De Bezige Bij is nog Braziliaanse Monologen verkrijgbaar. De Prémio Camões ging eerder naar Antonio Lobo Antunes, José Saramago en Jorge Amado.
** De Nederlandse dichter Jean Pierre Rawie is de winnaar van de Charlotte Köhler Prijs, een driejaarlijkse oeuvreprijs voor auteurs. Dat meldt NRC Boeken. Rawie krijgt de prijs van 18.000 euro op 27 november uitgereikt. Volgens de jury verwoordt Rawie thema's als liefde, dood, ontzegging en gemis in "een keur van nieuwe en somtijds verrassende variaties". Het Charlotte Köhler Stipendium, een geldprijs van 7000 euro voor een veelbelovende, beginnende prozaschrijver, gaat dit jaar naar Robbert Welagen.
** De Karel Verleyenprijs is na één editie omgedoopt tot de Prijs voor het Bovenste Beste Kinderboek. De prijs is een onderdeel van de leesbevorderingsactie Lang zullen we lezen, georganiseerd door Boek.be. Kinderen die stemmen voor de Prijs van het Bovenste Beste Kinderboek kunnen hun gewicht in boeken winnen. Er wordt ook weer een de Beste Boekenjuf of -meester verkozen. Een “vooraanstaande Vlaamse krant” zal de actie ondersteunen. (Boekblad)
** De eerste jeugdroman van de Britse schrijver Patrick Ness, The Knife of Never Letting Go, wint de Guardian children's fiction prize.
** De Nigeriaanse schrijfster Chimamanda Ngozi Adichie, die eerder de Orange Prize for Fiction kreeg, is begunstigd met de MacArthur Foundation Fellowship, in de volksmond ook “genius grant” geheten. Adichie (1977) krijgt daarmee een jaarlijkse belastingvrije dotatie van 100.000 pond, voor een periode van vijf jaar. (The Guardian)
** In Oostenrijk gaat de Wildgans-Preis (10.000 euro) naar Sabine Gruber. (Der Standard)
** De Van der Vies Prijs voor toneelschrijvers is voor de laatste keer uitgereikt aan Magne van den Berg en Jorieke Abbing. De driejaarlijkse prijs moet stoppen “omdat het geld op is”, aldus NRC. Magne van den Berg krijgt de prijs voor De lange nasleep van een korte mededeling. Jorieke Abbing is bekroond voor het stuk Beste sneeuw. De Vereniging voor Letterkundigen had nog 14.000 euro over uit het legaat van naamgever Mr. H.G. Van der Vies, en besloot daarom de laatste prijs aan twee mensen te geven. Zij krijgen ieder 5.000 euro. De prijs, ingesteld in 1939, werd onder meer gewonnen door Jan de Hartog, Top Naeff en Abdelkader Benali. Beroemdste winnaar is Gerard Reve die de prijs kreeg voor het toneelstuk Moorlandshuis (1960), dat nooit is opgevoerd of uitgegeven.
** De Nobelprijs voor de Literatuur wordt wellicht op donderdag 9 oktober of 16 oktober bekendgemaakt, zo meldt De Standaard. Als kanshebbers worden Thomas Pynchon, Adonis, Margaret Atwood en Tomas Tranströmer naar voren geschoven. (HC - Foto: João Ubaldo Ribeiro)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home