zaterdag 13 september 2008

Geloofd en geprezen # 16

Onregelmatig opduikende nieuwsrubriek over literair eremetaal:
**De Portugese schrijver Antonio Lobo Antunes (°1942 - foto) krijgt de Premio de Literatura en Lenguas Romances op de internationale boekenbeurs van Guadalajara in Mexico (El País).
**In Groot-Brittannië is een Roald Dahlprijs in het leven geroepen, zo schrijft Literatuurplein. Humoristische jeugdboeken moeten het in literaire competities met de finish in zicht vaak afleggen tegen boeken met maatschappelijk relevanter geachte thema's, vandaar deze speciale prijs. Er zijn twee leeftijdscategorieën, van 0 tot 6 jaar en van 7 tot 14 jaar. Roalds kleindochter Sophie Dahl, zelf schrijfster geworden na een modellencarrière, zetelt mee in de jury (zie ook The Guardian)
**In Zweden kreeg de Oostenrijkse auteur Daniel Kehlmann (°1975) de Per Olov Enquistprijs voor zijn roman Die Vermessung der Welt (Der Standard).
**In Polen is de shortlist voor de Nike-prijs bekendgemaakt, de belangrijkste Poolse literaire prijs, zie Culture.pl. Bij de genomineerden onder meer Olga Tokarczuk (°1962), in de Lage Landen niet onbekend na enkele Nederlandse vertalingen van haar werk. Tokarczuk is overigens een van de komende literaire residenten van het NIAS in Wassenaar (zie het Fonds voor de Letteren).
**Ayaan Hirshi Ali kreeg in Cleveland (Verenigde Staten) de Anisfield-Wolf boekenprijs uitgereikt voor haar bestseller Mijn Vrijheid (de Volkskrant)
**De Raabe-Preis, 25.000 euro uitgereikt door de Duitse stad Braunschweig, is voor de Berlijnse schrijfster Katja Lange-Müller (°1951) voor haar roman Böse Schafe (Der Standard).
**Alle nominaties voor de Astrid Lindgren Memorial Award (goed voor liefst 525.000 euro) zijn bekend, zo meldt Villa Kakelbont. Carll Cneut, Kitty Crowther, Bart Moeyaert en Klaas Verplancke zijn voorgedragen voor België, Nederland nomineerde Dick Bruna, Guus Kuijer, Joke van Leeuwen, Toon Tellegen, Thé Tjong-Khing, de Nationale Voorleeswedstrijd en het Kinderboekenmuseum in Den Haag. In totaal dingen nu nog 153 kandidaten uit 60 landen mee. (HC/DL)

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home