vrijdag 12 september 2008

Franse literaire jury's maken hun eerste selecties bekend

In Frankrijk is de wedren naar de voornaamste literaire prijzen nu voorgoed losgebarsten. Zowel de jury's van de Prix Goncourt, Renaudot, Médicis en Femina hebben deze week hun première selection bekendgemaakt, zeg maar hun 'longlist', zo meldt de site Prix Littéraires.
Bij de Goncourt - die op 10 november wordt uitgereikt - vielen een paar verrassende afvallers te noteren. Het vrijwel unaniem geprezen Lacrimosa van Régis Jauffret, een soort rouwtelegram voor een vriendin die zelfmoord pleegde, werd niet opgenomen, en ook Amélie Nothomb (Le fait du prince), Alice Ferney en Jean-Paul Dubois (Les accommodements raisonables) vielen uit de boot. Onder de 15 boeken in de selectie bevinden zich wel toppers als Catherine Millet (foto, met Jour de souffrance, zie eerder bericht) en Olivier Rolin (Un chasseur de lions) en goed onthaalde romans als Catherine Cusset (Un brillant avenir), Christophe Bataille (Le rêve de Machiavel) en Michel Le Bris (La beauté du monde). De kleine uitgeverij Zulma scoort met de volumineuze roman van Jean-Marie Blas de Roblès, Là où les tigres sont chez eux, die zich al mocht verheugen in de Prix du FNAC. Uitgeverij Gallimard is goed vertegenwoordigd met vijf boeken uit haar stal, terwijl Grasset drie kandidaten heeft. De Goncourt geeft op 7 oktober een tweede selectie vrij.
L'Express becijferde intussen dat Olivier Rolin, Catherine Cusset, Catherine Millet, Michel Le Bris, Mathieu Belezi en Jean-Paul Enthoven op twee à drie lijsten van de vier jury's prijken (Goncourt, Renaudot, Fémina, Médicis). Geen enkele auteur kreeg vier nominaties. Ook jongere auteurs als Claire Castillon (foto) en de hoog ingeschatte debutant Tristan Garcia (met zijn roman over de Parijse homoscene in de jaren tachtig La meilleure part des hommes) zijn present bij de Renaudot. Zie TV5 voor de gedetailleerde lijst van Renaudot, Médicis en Femina.
Een aantal literaire prijzen onderging een lichte gedaanteverwisseling. Zo stelde de Goncourt een leeftijdslimiet in voor zijn juryleden en haalde men Tahar Ben Jelloun en Patrick Rambaud aan boord als nieuwe juryleden. Ook werd gepoogd om belangenvermenging van bepaalde juryleden tegen te gaan. De tijdtabel voor de grote Franse literaire prijzen ziet er als volgt uit: Grand Prix de l'Académie française op 3 oktober, Femina op 3 november, Médicis op 5 november, Goncourt en Renaudot op 10 november en Interallié op 18 november. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home