vrijdag 19 september 2008

Frank Westerman kanshebber op internationale prijs voor beste bergboek

De Nederlandse non-fictieauteur Frank Westerman is met de Engelse vertaling van zijn boek Ararat genomineerd voor de Britse Boardman Taskerprijs voor bergliteratuur. Het is voor het eerst dat een Nederlandse auteur voor deze prijs in aanmerking komt. De prijs bekroont het beste literaire werk waarin bergen centraal staan. 'Totaal innemend’, zo beargumenteert de jury haar keuze voor Ararat, een persoonlijke queeste over geologie en mythologie aan de hand van deze 5165 meter hoge vulkaan in Turkije, waarop volgens de bijbel de ark van Noach is vastgelopen.
Eerdere uitverkorenen voor deze in 1983 ingestelde prijs zijn vermaarde 'bergauteurs' als Joe Simpson, Alison Fell en Robert MacFarlane. De prijs, die een geldbedrag van 3.000 pond oplevert, is geïnstalleerd ter herdenking van de schrijvende bergbeklimmers Peter Boardman en Joe Tasker die in 1982 omkwamen op de Mount Everest. De andere genomineerden zijn: Maurice Isserman en Stewart Weaver (Fallen Giants), John Harlin III (The Eiger Obsession), Andy Kirkpatrick (Psychovertical) en Jonathan Trigell (Cham). De winnaar wordt bekendgemaakt op 22 november.
Ararat, dat eind augustus in het Engels verscheen, oogst lovende kritieken over het Kanaal. "Als er dit jaar één buitenlands boek het waard was vertaald te worden, dan Ararat", schreef The Times. Zojuist is ook de Duitse vertaling van Ararat gepresenteerd. Frank Westerman, auteur van onder meer De Graanrepubliek, Ingenieurs van de Ziel en El Negro en ik, ontving voor dat laatste boek de Gouden Uil Literatuurprijs.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home