donderdag 4 september 2008

Controversiële roman 'The Jewel of Medina' vindt een uitgever in Groot-Brittannië

De Britse onafhankelijke uitgeverij Gibson Square gaat binnenkort de controversiële roman The Jewel of Medina van Sherry Jones uitgeven, zo meldt The Guardian. Het boek zou aldus in oktober toch verschijnen in Groot-Brittannië, Australië en Nieuw-Zeeland. Onlangs zag de Amerikaanse uitgeverij Random House uit vrees voor extreme moslimreacties af van publicatie van Jones' historische roman over de bruid van Mohammed, terwijl ze nochtans 100.000 dollar had betaald als voorschot. De debuutroman volgt het verhaal van Aisha, de derde en jongste vrouw van de profeet van Allah. Ook de Servische vertaling is onder druk van een kleine moslimgroepering teruggetrokken.
Gibson Square heeft een reputatie inzake de uitgave van geruchtmakende boeken zoals dat van Alexander Litvinenko Blowing up Russia en House of Bush, House of Saud van Craig Unger. De uitgeverij brengt werk uit van zowel de Republikeinse presidentskandidaat John McCain, Bernard-Henri Lévy, Naomi Klein, Richard Dawkins als A.N. Wilson. Gibson Square-uitgever Martin Rynja zegt dat er "in een open samenleving een open toegang moet bestaan tot literaire werken" en angst geen raadgever mag zijn. "Als onafhankelijke uitgever zijn we niet bang voor de gevolgen van het debat. [...] Als een dergelijk onderwerp van belang hier niet kan verschijnen, dan zou het betekenen dat de klok is teruggedraaid naar de dark ages. The Jewel of Medina is een belangrijke barometer van onze tijd."
Het boek zou binnenkort ook verschijnen in Brazilië en Denemarken. Salman Rushdie veroordeelde recent de "censuur door angst" van zijn eigen Amerikaanse uitgever Random House in scherpe bewoordingen. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home