woensdag 24 september 2008

Claudio Magris wordt writer-in-residence 2009 aan Universiteit Utrecht

De Italiaanse auteur en cultuurfilosoof Claudio Magris gaat in februari 2009 als writer-in-residence verblijven aan de Universiteit Utrecht. Hij bijt de spits af van een nieuw writer-in-residence-programma, waarmee de Universiteit Utrecht "prominente schrijvers uit de eigentijdse wereldliteratuur in contact wil brengen met studenten, staf en belangstellenden." Voor 2010 is Charlotte Mutsaers vastgelegd en in 2011 de Portugese dichter Ana Luisa Amaral.
Magris zal aan de Universiteit Utrecht een serie masterclasses verzorgen. Op 4 februari 2009 geeft hij een lezing en woont hij een congres over zijn werk bij. Ook neemt hij deel aan een debat met Nederlandse schrijvers en intellectuelen.
Claudio Magris is sinds de publicatie van Donau. Een ontdekkingsreis door de beschaving van Midden-Europa en de crisis van onze tijd een vooraanstaande intellectuele stem in het Europese culturele discours. Hij kreeg talrijke eredoctoraten en literaire prijzen (waaronder de Premia Strega en de Asturiasprijs) en geldt als kanshebber voor de Nobelprijs Literatuur. "In een rijke en elegante schrijfstijl toont Claudio Magris het effect aan van grenzen en scheidslijnen op onze beleving van de wereld, waarbij hij ons dwingt de wereld vanuit verschillende standpunten te bezien”, zo prees de jury van de Erasmusprijs 2001 hem. Tot zijn bekendste werken horen Blindelings (2007), Langs grenzen: essays, fragmenten, verhalen (2001), Microcosmi (1998) en Een andere zee (1992). Magris is op 5 oktober ook aanwezig in Brussel op het nieuwe schrijversevenement Marathon des Mots, hij treedt er in gesprek in Passa Porta en in het Théâtre des Martyrs. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home