woensdag 10 september 2008

Biopic over Allen Ginsberg in de maak

Een episode uit het leven van de befaamde beatdichter Allen Ginsberg krijgt binnenkort een verfilming, zo heeft het vakblad The Hollywood Reporter gemeld. De biopic wordt toegespitst op de ophef die Ginsbergs epische gedicht 'Howl' teweegbracht en wordt het regiedebuut van Rob Epstein en Jeffrey Friedman. De in 1955 geschreven tekst werd door het Amerikaanse gerecht gecensureerd vanwege 'obsceniteiten'. Slechts na een lang juridisch en emblematisch steekspel omtrent de interpretatie van het First Amendment van de Amerikaanse grondwet (dat de vrijheid van meningsuiting garandeert) werd de tekst gepubliceerd. Howl geldt intussen als een van de sleutelteksten van de Beatbeweging, samen met Jack Kerouac' On the Road (1957) en William S. Burroughs Naked Lunch (1959).
De rol van Ginsberg zal worden vertolkt door de 30-jarige James Franco, bekend van Tristan + Isolde, terwijl Gus van Sant de productie voor zijn rekening neemt. Ook Alan Alda, Jeff Daniels, David Strathairn en Mary-Louise Parker participeren aan het project. Het was de Allen Ginsberg Trust die het initiatief nam voor de film. Allan Ginsberg overleed in 1997 op 70-jarige leeftijd aan leverkanker. (DL)
EXTRA: Allen Ginsberg leest voor in the City Lights Bookstore (YouTubefragment uit The Life and Times of Allen Ginsberg)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home