maandag 22 september 2008

Bestsellerauteur Daniel Kehlmann: ‘Deutscher Buchpreis moet worden afgeschaft'

De Oostenrijks-Duitse succesauteur Daniel Kehlmann heeft fel uitgehaald naar de Deutscher Buchpreis, een van de belangrijkste literaire prijzen in het Duitse taalgebied, zo meldt Der Standard. Kehlmann stond in 2005 op de shortlist van die prijs met zijn doorbraakroman, Die Vermessung der Welt (Het meten van de wereld). De Deutscher Buchpreis werd in datzelfde jaar voor het eerst uitgereikt door de Duitse boekhandelaren en bekroont de beste Duitse roman. Kehlmann, die toen Arno Geiger zag winnen, vindt nu dat de lauwerkrans beter terug wordt afgeschaft. Kehlmann schreef gisteren in een bijdrage in de Frankfurter Allgemeine dat “zo’n spektakel dan misschien de omzet van de boekhandels verhoogt, maar voor de literatuur is het betreurenswaardig. Voor de schrijver zelf, aan wie niet gevraagd wordt of hij zich aan de procedure wil laten onderwerpen, is de prijs een bron van zorg en depressie.” Boeken die niet op de longlist staan worden nauwelijks nog gerecenseerd, aldus Kehlmann. De waardeoordelen van de jury worden gestuurd door “buitenliteraire mechanismen van een net niet corrupt, maar dan toch zeker zeer vervuild milieu”. De auteurs worden, niet-officieel, gedwongen op de prijsuitreiking aanwezig te zijn en “ter bevrediging van de mediale nieuwsgierigheid voor de camera naast elkaar te gaan zitten als schlagerzangers in een castingshow. Ook al is een boek overal bezongen, als de auteur niet bereid is om kalmeringsmiddelen te slikken en lichamelijk op het strijdtoneel te verschijnen, dan krijgt hij de prijs gewoon niet. Auteurs worden benaderd alsof ze meelopen bij de 100 meter. Maar kunst is geen sport. Boeken wedijveren met elkaar, auteurs niet.”
De Deutscher Buchpreis wordt op 13 oktober uitgereikt. De genomineerden op de shortlist zijn Dietmar Dath met Die Abschaffung der Arten, Sherko Fatah met Das dunkle Schiff, Iris Hanika met Treffen sich zwei, Rolf Lappert met Nach Hause schwimmen, Ingo Schulze met Adam und Evelyn en Uwe Tellkamp met Der Turm. Eerder al kondigde Kehlmanns landgenoot Peter Handke, op de longlist van de prijs met Die Morawische Nacht, aan dat hij zich terugtrok ten voordele van jongere auteurs – zoals Kehlmann (zie ons eerdere bericht). Kehlmann heeft, het weze opgemerkt, niets tegen andere literaire prijzen, hij aanvaardde de afgelopen jaren de Literaturpreis der Konrad-Adenauer-Stiftung, Heimito-von-Doderer-Preis, de Kleist-Preis, de WELT-Literaturpreis, de Thomas-Mann-Preis en de Per-Olov-Enquist-Preis.
Kehlmanns onvrede doet enigszins denken aan wat Jeroen Brouwers in 2001 zei op de uitreiking van de Gouden Uil. Toen hij daar de prijs voor zijn roman Geheime kamers in ontvangst nam, spaarde ook hij de roede niet voor de commerciële, buitenliteraire en gemediatiseerde humbug rond de protocollaire ceremonieën der belletrie en de “circussen der ijdelheid”. Het was voor Brouwers genoeg om aan te kondigen nooit meer naar een prijsuitreiking te komen, een belofte die hij tot nu gestand deed. (HC)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home