woensdag 17 september 2008

Australische premier kiest eigenhandig winnaars van naar hem genoemde boekenprijs

De Australische eerste minister Kevin Rudd heeft eigenhandig de laureaat gekozen van een nieuwe, vet gedoteerde literaire onderscheiding met zijn naam: de Australian prime minister's literary award for fiction, zo meldt The Guardian. Literaire zwaargewichten als Thomas Keneally en David Malouf liet hij links liggen ten voordele van de debuutroman The Zookeeper's War van de voormalige barman en schoonmaker Steven Conte. Rudd (van de centrumlinkse Australian Labor Party) riep de onderscheiding zelf in het leven en meteen werd ze ook de best gedoteerde Australische literaire prijs met een tax freecheque van ruim 55.000 euro voor zowel een fictie- als een nonfictietitel. Rudd koos de winnaar uit een shortlist van zeven titels, voorgedragen door een jury.
Steven Conte's The Zookeeper's War speelt zich af in een door oorlog verscheurd Berlijn in 1943, en beschrijft het leven van een Australische vrouw en haar Australische man, de directeur van de Berlijnse Zoo. Conte werd door de jury geprezen als een nieuwe stem én geroemd voor zijn "ethische ernst." De 42-jarige Conte kwam aan de kost als barkeeper, levend model, taxichauffeur en recensent. Hij was ook schoonmaker in Brussel en kelner in Cornwall, toen hij met zijn fiets door Europa trok. Nu werkt hij als studentenadviseur aan een universiteit.
Ook bij de non-fictieprijs zorgde premier Rudd voor verrassingen. Hij verkoos een academische, historische studie van Philip Jones over de verhalen achter de artefacten van de Aboriginals boven het goed onthaalde Cultural Amnesia van Clive James en Germaine Greer's Shakespeare's Wife. De jury had Jones' Ochre and Rust: Artefacts and Encounters on Australian Frontiers al geprezen voor de "diepgang en breedte van zijn analyse, en de eenvoud en elegantie van zijn proza." De premier zei dat het inspirerend was te zien hoe hoog de kwaliteit en reikwijdte was van de hedendaagse Australische literatuur.
In België ontpopt premier Leterme zich intussen tot vrijetijdsrecensent. Op zijn website bespreekt hij regelmatig romans, zoals laatst Omega Minor van Paul Verhaeghen. Hij schrijft: "Met Omega Minor heeft Verhaeghen een formidabel boeiend en rijk boek geschreven. [...] Het boek leest vlot, hoewel je als lezer goed geconcentreerd moet blijven. Verhaeghen vertelt immers vanuit de drie hoofdpersonages en verplaatst zich ook vlot van het ene tijdvak naar het andere. [...]Verhaeghen schrijft met een grote precisie en in een zeer indringende, directe stijl. Ik vertel er niet meer over." Leterme besluit met een aanmaning: "Het boek is zonder meer een sterke aanrader. Neem er wel rustig de tijd voor!" (DL - foto Yves Leterme krijgt Het verdriet van België van Marc Reynebeau op het evenement Zogezegd in Gent, foto Boek.be)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home