zondag 28 september 2008

Arnon Grunberg stuwt 'Onze Oom' te water in Eupen

De Nederlandse schrijver Arnon Grunberg heeft aan de stuwdam op de Gileppe in Eupen zijn nieuwe 624 pagina's tellende roman Onze Oom voorgesteld. De keuze viel op het Belgische stadje in de Oostkantons vanwege het cordon sanitaire dat Grunberg omheen de Nederlandse literatuur heeft getrokken, na het veelbesproken dispuut met A.F.Th. Van der Heijden bij de AKO-literatuurprijs. Het cordon sanitaire impliceert geen interviews op Nederlandse bodem, geen deelname aan het literaire leven in Nederland noch signeersessies. "Als het om Nederland gaat beschouw ik mijzelf als een schrijvende dode en zoals Mulisch al over Fassbinder opmerkte: deze dood siert mij.Ik trek een cordon sanitaire om de Nederlandse literatuur, opdat het nog lang gezellig kan blijven in die literatuur", schreef hij november 2007 in De Morgen.
Ook het grensaspect van Eupen wist hem te behagen voor de lancering van zijn roman waarin de oorlog alomtegenwoordig is. Bij de presentatie zei Grunberg dat het cordon sanitaire "een spel" is "dat hij serieus speelt", en bovendien vindt hij "signeren in een boekhandel ook niet het meest gelukzalige werk": "Als mensen naar mij toe komen met een boek, signeer ik wel. Ik ben een heel beleefd mens", zo verklaarde hij. Hij zei ook zijn publieke verschijningen tot een minimum te willen beperken. Momenteel geeft Grunberg wél gastcolleges aan de Universiteit Leiden en volgend jaar in Wageningen. Op 4 oktober is hij te gast op Het Andere Boek in Antwerpen, begin november ook op De Nachten, eveneens in Antwerpen.
Onze Oom speelt zich af in troebel oorlogsgebied, waarin een strijd tussen rebellen en leger aan de gang is. Het boek vertelt de ondergang van de krachteloze, zich miskend voelende maar van plicht doordrongen majoor Anthony. Hij vermoordt tijdens een opdracht de ouders van Lina en neemt het meisje mee naar huis. De kinderloze en onvruchtbare majoor biedt Lina aan zijn vrouw aan, die van het kind echter niet moet weten. Later gaat het meisje de wijde wereld in, onder meer dwalend op zoek naar haar biologische ouders. Daarbij komt ze terecht bij een groep rebellen. Het meisje blijkt een ware survivor. Grunberg putte onder meer inspiratie uit zijn ervaringen in Afghanistan en Irak, waarover hij in talloze stukken verslag uitbracht.
Intussen stromen de eerste recensies binnen: zie NRC-Handelsblad (door drie jonge gelegenheidscritici), Het Parool en De Volkskrant (niet online) en Vrij Nederland. Zie ook de berichtgeving bij De Telegraaf.
(DL - postzegel van Arnon Grunberg, gemaakt door de Amerikaanse mailartkunstenaar E.F. Higgins III)

Labels:

1 Comments:

Anonymous Rafaela said...

Ik ben benieuwd!

maandag, september 29, 2008 12:37:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home