zondag 14 september 2008

Amerikaanse auteur David Foster Wallace (46) pleegt zelfmoord

De Amerikaanse schrijver David Foster Wallace, vermaard voor zijn roman Infinite Jest uit 1996, is door zijn echtgenote vrijdag jl. dood aangetroffen in zijn woning in Claremont (Californië). De amper 46-jarige auteur heeft zichzelf opgehangen, zo raakte vandaag bekend en meldt Yahoo News.
Dvid Foster Wallace debuteerde in 1987 met The Broom of the System, dat opviel door zijn ambitie én aparte humor. Literaire parodie, woordspelletjes à la Joyce en picaresk avontuur gingen er hand in hand, aldus The New York Times. In 1996 vestigde hij zijn reputatie met het postmoderne en complexe Infinite Jest, een boek van ruim 1.000 pagina's barstensvol donkere humor, dat 'verslaving' als rode draad had. Vergelijkingen met Thomas Pynchon, Jorge Luis Borges en Don De Lillo waren niet van de lucht. Een van de handelsmerken van Foster Wallace bleek trouwens het gebruik van voetnoten: Infinite Jest bevatte achteraan liefst 100 pagina's met voetnoten. Time Magazine plaatste het boek in zijn lijst van 100 beste Engelstalige romans van de periode 1923-2005. In De Morgen werd het boek eertijds geprezen als “een bewijs dat de Grote Amerikaanse Roman nog altijd springlevend is en nog altijd lezers vindt”.
Wallace publiceerde ook talloze kortverhalen, onder meer in Esquire, Harper's, The New Yorker en de Paris Review. Ze werden gebundeld in Girl With Curious Hair en Brief Interviews With Hideous Men (zie deze recensie van Nanne Tepper uit 1999 bij NRC-Boeken). Hij waagde zich regelmatig ook aan non-fictie, gebundeld in onder meer A Supposedly Fun Thing I’ll Never Do Again en Consider the Lobster. Nanne Tepper karakteriseerde Wallace's werk in 1999 als volgt: "De essays van Wallace zijn vaak te vormeloos, te impressionistisch, en ronduit oninteressant (hetgeen nogal wonderlijk is als men bedenkt dat de meester op dit vlak, de sardonische Donald Barthelme, een van Wallace's grootste inspiratiebronnen is). En de eerste verhalenbundel van Wallace, Girl with Curious Hair, uit 1989, is onderhoudend, maar niet overweldigend. De romans daarentegen zijn, ondanks alle ambachtelijke gebreken of eigenzinnigheden, grootse demonstraties van een bezeten schrijver."
David Foster Wallace gaf les in creative writing in het Pomona College en bleek erg geliefd bij zijn studenten. Zie een uitgebreide obit bij The New York Times. (DL)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous Anoniem said...

Voor een mooi i.m., zie http://decontrabas.typepad.com/de_contrabas/2008/09/david-foster-wa.html

woensdag, september 17, 2008 11:13:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home