donderdag 28 augustus 2008

VPRO doet toch weer mee aan boekenprogramma Canvas

De Nederlandse omroep VPRO springt nu toch weer mee op de kar van het nieuwe boekenprogramma van Canvas, zo heeft de VRT bevestigd aan De Morgen. Ook de Nederlandse popjournalist Leon Verdonschot zal opnieuw als co-presentator fungeren, samen met Jan Leyers. Het programma zal op zondag gelijktijdig worden uitgezonden op Canvas en VPRO vanaf allicht eind oktober en is een productie van Telesaurus. De opnames vinden plaats in Antwerpen.
Het is een curieuze wending voor het door perikelen en ongerief achtervolgde programma, want in juni had de VPRO nog gezegd af te haken na "een meningsverschil over de timing en de productionele aanpak van het project" (zie ons eerder bericht). Aanvankelijk werkten zowel VPRO en het Vlaams-Nederlands cultuurhuis deBuren mee aan het programma. Maar in eerste instantie trok deBuren (dat 100.000 euro veil zou hebben voor de uitzending) zich terug omdat ze het niet eens waren met de gehanteerde werkwijze, waarbij het literaire van zijn pluimen moest laten en omdat ze uit de pers moesten vernemen wie de presentatoren waren (zie hier). De VPRO stopte vervolgens voorlopig de samenwerking en wou het programma uitstellen omdat ze van oordeel was dat "de objectieve garantie" inzake hun kwaliteitsnormen niet bestond. Ook waren er problemen rond de eindredactie van het programma, door het verkassen van Jos van den Bergh naar het MuHKA. Over de nu gemaakte concrete afspraken houdt de VRT de kiezen nog op elkaar, begin volgende maand wordt het programma voorgesteld. Zie ook nog dit eerder DPM-bericht.
Op Radio 1 start vanaf 9 september op zondagochtend ook een nieuw boekenprogramma met Friedl' Lesage (foto) als gastvrouw, al wil de VRT liever niet dat het als dusdanig omschreven wordt, zo melden diverse media. Friedl' - Een Leven in Boeken loopt van 9 tot 10 uur en telkens presenteert één centrale gast zijn of haar vijf favoriete boeken. Minister van Buitenlandse Zaken Karel De Gucht mag de spits afbijten. Het programma krijgt de ondersteuning van Boek.be en het boekenlijstje van elke gast wordt ook verspreid via boekhandels en bibliotheken. "Het is de bedoeling dat we de mensen goesting doen krijgen om te lezen", zo vindt Lesage. Er staan 44 afleveringen in het verschiet.
Nog inzake boeken op tv raakte gisteren bekend dat Martin Ros een eigen boekenrubriek krijgt op de Amsterdamse stadstelevisiezender AT5, zo meldt onder meer Boekblad. Elke donderdagmiddag zal hij er diverse boeken bespreken. Ros is ook al actief op de Selexyzwebsite als recensent, nadat hij zijn activiteiten bij de TROS Nieuwsshow moest stopzetten. (DL)

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home