donderdag 14 augustus 2008

Topschrijvers engageren zich voor boek over AIDS in India

Een aantal vooraanstaande schrijvers onder wie Booker Prizelaureaten Kiran Desai en Salman Rushdie, naast onder meer Amit Chaudhuri, William Damrymple, Mukul Kesavan en Shobhaa De heeft meegewerkt aan een bloemlezing met menselijke achtergrondverhalen over hiv- en AIDS in India, zo meldt BBC News. Het voorwoord van het boek is van de hand van Nobelprijswinnaar Amartya Sen. India telt een van de grootste aantallen seropositieven onder zijn bevolking en die worden bovendien ernstig sociaal gestigmatiseerd.
Het boek Aids Sutra: Untold Stories from India is gepubliceerd in samenwerking met Avahan, het AIDS-preventieproject van de Bill and Melinda Gates Foundation. Twee dollar van de opbrengst van elk verkocht boek gaat naar steun aan kinderen die drager zijn van het hiv/AIDS-virus. Voor het project trokken de zestien deelnemende auteurs door het hele land om te praten met huisvrouwen, homoseksuelen, drugsverslaafden, politiemensen en hulpverleners. Ze kwamen terug met essays en verhalen over de ziekte en de weerslag ervan op het hedendaagse India.
Zo bracht Salman Rushdie onder meer een dag door met de eunuchs in Bombay, waarover hij vervolgens het stuk The Half-Woman God schreef. "India heeft altijd goed kunnen omgaan met androgynie: de man in een vrouwelijk lichaam, de vrouw in de man. Dus verdient het derde geslacht van India ons begrip en onze hulp." Kiran Desai (foto) trok naar Andra Pradesh om er met prostituees te praten. Zij keek verrast op van de intensiteit waarmee er daar geleefd wordt, ondanks het zwaard van Damocles met de naam AIDS boven het hoofd. Vikram Seth leverde een gedicht af. Het boek, waarin diverse genres zich vertakken, verschijnt op 4 september in de VS, Groot-Brittannië en in India. Zie hier voor beelden van de voorstelling van het boek. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home