vrijdag 29 augustus 2008

Random House op blacklist van boekenprijs na zelfcensuur over 'The Jewel of Medina'

De organisatoren van een Amerikaanse boekenprijs hebben de uitgeverij Random House op hun blacklist geplaatst, zo meldt The Guardian. Dat betekent dat de boeken van de uitgeverij niet in aanmerking komen voor de jaarlijks uitgereikte prijzen voor historische of biografische fictie van The Langum Charitable Trust, ter waarde van 1.000 dollar. De stichting doet dat na de "laffe zelfcensuur" die Random House omtrent Sherry Jones' omstreden roman The Jewel of Medina pleegde, zo wordt gezegd.
Uitgeverij Random House zag onlangs uit vrees voor extreme moslimreacties af van publicatie van Jones' historische roman over de bruid van Mohammed. De debuutroman volgt het verhaal van Aisha, de derde en jongste vrouw van de profeet van Allah. Er zouden zich een aantal erotische scenes in het boek bevinden. Ook de Servische vertaling is onder druk van een kleine moslimgroepering teruggetrokken, al zou het verhaal nu binnenkort wel in Denemarken verschijnen. Salman Rushdie veroordeelde de "censuur door angst" van zijn eigen Amerikaanse uitgever in scherpe bewoordingen.
David Langum, de stichter van de boekenprijs, zegt dat de beslissing van Random House pure politiek is. "Niemand verwacht van een uitgever dat hij elk stuk trash dat binnenkomt publiceert en wie weet is The Jewel of Medina zelfs niets eens goede geschiedenis of goede literatuur. Maar Random House heeft wel 100.000 dollar voorschot betaald en publicaties in het buitenland en voor boekenclubs vastgelegd. Random House heeft de beslissing om niet te publiceren dus puur genomen op basis van zelfcensuur met politieke motieven, uit vrees dat het boek moslims voor het hoofd zou stoten of geweld zou uitlokken. [..] Dergelijke lafheden leiden enkel nog naar meer van dergelijke vormen van zelfcensuur. Het is een aanval op de integriteit van literaire publicaties", zo poneert Langum. Hij voegt eraan toe dat je tegen zoiets moet strijden, hoe klein je middelen ook zijn. Vandaar dat de stichting Random House uitsluit. Vorig jaar ging de prijs naar een titel van Random House, Kurt Andersen's Heyday. (DL)

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home