donderdag 21 augustus 2008

Nieuwe Vlaamse uitgeverij Lampedaire vist in BV-vijver

De Nederlandse journaliste Valerie Lempereur start op 10 september in Vlaanderen de nieuwe uitgeverij Lampedaire die zich vooral zal toespitsen op non-fictie, meer bepaald op misdaad, politiek en showbizz, zo melden De Morgen en deredactie.be. Lampedaire prijst zichzelf aan als een onconventionele uitgeverij, waarbij “eigenzinnigheid, kwaliteit en een gezonde dosis rebellie” voorop staan. In het najaar staan een vijftiental boeken op het programma, waarbij vooral de kaart van de Bekende Vlamingen wordt getrokken. De uitgeverij zal opereren vanuit Antwerpen.
Initiatiefneemster Lempereur, die bevriend was met wijlen Theo van Gogh, schreef een aantal boeken over de bende van Venlo, die ze sinds 2007 onder eigen beheer uitgeeft. De omstreden dame werkte ook voor een resem showbizzmagazines in Nederland en België, waaronder Story en TV Familie. Er zijn boeken voorzien van onder meer de ex-Vlaams Belang en nu LDD-politicus Jurgen Verstrepen, Kelly Pfaff, Marlène de Wouters, de komiek en schrijver Vital Baeken (Vitalski - foto, die met zijn boeken al menige uitgeverij aandeed) en de ex-bokser Freddy De Kerpel (zie hier). Faroek Ozgünes, het VTM-nieuwsanker, zou een boek schrijven over de parachutemoord. Zie het bericht bij Boek.be.

Labels: ,

2 Comments:

Blogger barth said...

Indrukwekkend fonds. Vital Baeken kan met moeite spreken, laat staan schrijven, en zijn enige literaire verdienste is dat hij net zo lang als een hondje achter Jean-Marie Berckmans heeft aangelopen tot hij ook eens op de foto kwam. Jurgen Verstrepen kan evenmin Nederlands schrijven, maar kladt zijn blogposts in een soort koeterwaals: een mengsel van sms-taal, jongerentaal van drie generaties terug, steenkolenengels en doodgewone kromtaal. Zelf denkt hij wellicht dat hij jongerentaal schrijft, maar de redacteur die zijn teksten persklaar moet maken, zal zweten. Freddy De Kerpel werd door 't Hof van Commerce al trefzeker neergezet als een 'vergane sportglorie met het verstand van een kind'. En bij de dames weet ik niet welke onvermoede diepgang er nog zal te ontdekken zijn in de zieleroerselen van fotomodellen en presentatrices. Wat kunnen ze ons vertellen dat nog niét in allerlei tijdschriften en televisieprogramma's is uitgesmeerd? Ozgünes is een degelijk nieuwsanker, maar ook van hem verwacht ik niks over de parachutemoord te lezen dat nog niet alom bekend is. "Eigenzinnigheid, kwaliteit en een tikje rebellie" is de tagline waarmee mevrouw Lempereur zich in de markt wil zetten. Nu is 'eigenzinnigheid' geen verkoopsargument, het is zelfs amper een eigenschap. Er bestaat immers niet zoiets als "anderzinnigheid", dus is iederéén per definitie eigenzinnig. Een zinledig woord dus. Over de kwaliteit hebben we het al gehad. En dat 'tikje rebellie' is ver te zoeken in een marktstrategie die op veilig speelt door enkel uit te pakken met BV's. Ik zou dit project graag het voordeel van de twijfel geven, maar veel ruimte voor twijfel laat Lampedaire helaas niet.

donderdag, augustus 28, 2008 11:36:00 p.m.  
Blogger Serge Baeken said...

OK, geweigerd, laat me dan wat specifieker zijn: Vitalski kan wel degelijk schrijven; het beste boek van Berckmans hebben ze met z'n twee geschreven; JMH kon nergens terecht tot Vitalski's Circus Bulderdrang hem adopteerde. Als één van deze twee heren met moeite kon spreken was het Berckmans; Vitalski gaf een 24 uur marathon-interview vorig jaar, dat lukt niet zonder spraakvaardigheid. Léés ook eens wat voor je je oordeel publiek maakt, begin met de Verknalling.

woensdag, september 03, 2008 2:49:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home