donderdag 14 augustus 2008

Koen Peeters: 'Je mag het vuile werk niet door uitgevers laten opknappen'

Het nieuwe reglement voor de literatuurprijs De Gouden Uil, dat het aantal inzendingen wil beperken via quota (zie onze eerdere berichten hier én daar), valt ook bij nogal wat schrijvers niet in goede aarde. Eerder reageerden vooral de uitgevers furieus en negeerden ze het reglement door toch al hun boeken in te sturen.
In De Morgen is aan schrijvers Koen Peeters, Jeroen Brouwers, Dimitri Verhulst en Gouden Uillaureaat 2008 Marc Reugebrink om een reactie gevraagd. Koen Peeters (foto), die dit jaar op de longlist stond met Grote Europese Roman, noemt de situatie "heel betreurenswaardig": "Je mag het vuile werk niet laten opknappen door uitgevers. De jury wordt daar immers voor betaald, laat hen dan ook jureren. De mensen die daarin zitten, zijn toch even intelligent als auteurs. Na het lezen van twintig pagina's weet je of een boek in aanmerking kan komen of niet."
Jeroen Brouwers voegt eraan toe dat het een oud probleem is: "Jaren geleden begonnen de juryleden al te klagen over het vele werk en toen al werd er geopperd om de uitgevers dan maar een selectie te laten maken. Mijn commentaar was toen al dat dit geen goed idee was, en mijn standpunt is nog niet veranderd."
Dimitri Verhulst (foto), die vorig jaar met de publieksprijs van de Gouden Uil ging lopen, is genuanceerder: "Als ik zie dat er uitgevers zijn die twintig boeken insturen, dan zou ik het straf vinden mochten al die boeken uitstekend zijn. Ik heb ook wel te doen met die jury, en ik vraag me af of ze met die aantallen nog wel goed kunnen jureren. De grootste bazaar wordt ingestuurd, en dat mag wel stoppen", vindt hij. "Slecht geredigeerde boeken met drie dt-fouten op de eerste pagina, bijvoorbeeld, en dan heb ik het nog niet over de inhoud. Een beetje literaire uitgever zou toch wel moeten weten wat kan of niet. Quota mogen dus, alleen moet het aantal wel redelijk blijven." Anderzijds ziet Verhulst ook de risico's: "De consequentie zal zijn dat een uitgever minder tijd en energie in kleine auteurs steekt. [...] Waarom zou je als uitgever nog moeite doen voor een debutant, als je hem toch niet kunt insturen?"
Laureaat 2008 Marc Reugebrink denkt dat het reglement de onbekendere schrijvers - waar hij tot voor kort zelf toe behoorde - een wrang gevoel zal geven: "Bij elke uitgeverij zijn er auteurs die geen grootverkopers zijn. Die zullen nu helemaal het gevoel krijgen B-auteurs te zijn. En waarom baseren de organisatoren zich op het reglement van de Man Booker Prize? Waarom kijken we altijd naar het buitenland in plaats van zelf met een oplossing te komen?" Reacties van de (ex-?)juryleden op de reglementsaanpassing zijn nog niet waargenomen. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home