zaterdag 26 juli 2008

Zuid-Frans kunstenfestival eert scabreuze François Rabelais

In de Zuid-Franse regio Languedoc-Roussillon loopt tot 28 september 2008 La dégelée Rabelais, een kunstenfestival in het teken van de schrijver, humanist en arts François Rabelais (ca. 1494-1553). Een heleboel hedendaagse kunstenaars putten er uit de thema's van zijn oeuvre, wat leidt tot een palet van dertig tentoonstellingen op plaatsen die een link hebben met zijn werk zoals de Pont du Gard vlak bij Nîmes en onder meer ook Carcasonne, Montpellier, Villeneuve-lès-Avignon en Aigues-Mortes. Diverse ontmoetingen, lezingen en banketten geven het geheel extra kleur.
Rabelais is befaamd en berucht gebleven voor het vijfdelige werk over de reuzen Gargantua en Pantagruel (1532-1552 en een postuum deel), waarin hij middeleeuwse sprookjes en volksverhalen naar zijn hand zette en het scabreuze niet schuwde. De verhalen zitten vol bijtende en burleske humor, maar bevatten ook talloze filosofische uitweidingen, met thema's als leven en dood, seksualiteit en vraatzucht. Rabelais, die leefde op het snijvlak van middeleeuwen en renaissance, durfde geregeld tegen de schenen van de machthebbers schoppen en had een ongetemperde verbeelding. Zijn boeken stonden lange tijd op de Index van het Vaticaan.
Het kunstenfestival in de Languedoc-Rousillon, dat twee jaar geleden Marcel Duchamp in het licht stelde, toont onder meer nieuw en ouder werk van Sylvia Bossu, Robert Combas, Hubert Duprat, Paul Mc Carthy, Annete Messager, Anita Molinero, Manuel Ocampo, Raphaël Siboni.
De organisatoren van La dégelée Rabelais hebben ook nogal wat Belgische kunstenaars onder de arm genomen. De strontmachine Cloaca II van Wim Delvoye is hier te zien, en wordt ditmaal in werking gehouden door vis en wortelen. Ook te bekijken zijn beeldhouwwerk van Johan Creten, video's van Eric Duyckaerts, potten en pannen van Patrick Caeckenbergh, evenals ouder werk van Marcel Broodthaers.
Op het internet is de Nederlandstalige themasite Rabelais.nl van Monique Bullinga een goed vertrekpunt naar het werk van de Franse schrijver die van vele walletjes at. (DL)

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Judith van Praag said...

http://www.rabelais.nl/ "Dix points!"

zaterdag, juli 26, 2008 5:32:00 p.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home