donderdag 31 juli 2008

Vermaard Arbeidersperstypograaf Wim Mol (80) overleden

De Nederlandse typograaf Wim Mol is op 80-jarige leeftijd overleden, zo meldt het boekenvakblad Boekblad. Hij was 65 jaar werkzaam als typograaf en was in die hoedanigheid betrokken bij series als Grote ABC, Kattegat en Privé-domein. Hij fungeerde jarenlang als hoofd van de afdeling productie en vormgeving van uitgeverijen Singel 262.
Wim Mol werkte aanvankelijk als leerling-zetter bij uitgeverij en drukkerij De Arbeiderspers aan het Hekelveld in Amsterdam, maar ontwikkelde er snel een aparte belangstelling voor typografie. Uitgever Reinold Kuipers nam hem onder de arm om te werken op het uitgeverijkantoor, waar hij zich toelegde op boektypografie.
Volgens Nico Richter, vormgever bij onder meer De Arbeiderspers, was Mol gewonnen voor "een tijdloze vorm van boekverzorging." "Daarbij stond de dienende functie van typografie voorop, met alle aandacht voor de inhoud van de tekst."
Mol werkte onder meer aan AP-omnibussen en was de wegbereider van series als de Grote ABC, Kattegat en Privé-domein, waarvoor hij samenwerkte met ontwerpers en illustratoren als Helmut Salden, Kees Kelfkens en Mance Post en auteurs als Annie M.G. Schmidt en Simon Carmiggelt.
Ook na zijn pensionering in 1993 bleef Mol aan de slag. Hij typografeerde alle Privé-domeinen en verzorgde de omslagen en typografie van de heruitgave van de Nietzsche-bibliotheek, William Shakespeare en het verzameld werk van Simon Carmiggelt. Hij stond later ook Reinold Kuipers bij voor literaire uitgaven die onder de naam ‘De Zondagdrukkers' verschenen.
Het laatste wapenfeit van Mol was het typograferen van het in september te verschijnen Privé-domeindeel van Arthur Japin, Zoals dat gaat met wonderen.

Labels: , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home