donderdag 31 juli 2008

Taschenfotoboek over China stuit op censuur

Een luxueus en rijkgevuld fotoboek over China van de Hongkongse fotograaf Liu Heung Shing, verschenen bij de Duitse uitgeverij Taschen, is in China een verboden product, zo bericht De Morgen. Het boek ligt wereldwijd nochtans in alle Taschenwinkels. Vooral de beelden van het oproer op het Tien'anmenplein zijn de Chinese overheid een doorn in het oog.
China, Portrait of a Country is een werkstuk van Liu Heung Shing naar aanleiding van de Olympische Spelen in Peking. De fotograaf, die bekroond werd met de Pulitzer Prize voor zijn reportages over de val van de Sovjet-Unie, wilde er in het boek geen taboes over China op na houden. Maar toen hij zich tot het archief van het officiële persbureau Xinhua wendde voor foto's van de Culturele Revolutie, van het Tian'anmenbloedbad en van Lin Biao, de in ongenade gevallen rechterhand van Mao, bleken die "niet beschikbaar". Volgens Liu Heung Shing wou "China alleen een versie van zichzelf laten zien als opkomende grootmacht, als shoppersparadijs en als oord waar dezer dagen de meest prestigieuze bouwprojecten worden gelanceerd." Daarop benaderde de fotograaf talloze fotografen die China de voorbije decennia in beeld brachten. Op die manier bracht hij een heel pak nooit eerder vertoonde foto's boven water: zowat dertig procent van China, Portrait of a Country is nooit gezien materiaal, met bijvoorbeeld het banket dat Mao voor Chroesjtsjov en Ho Chi Minh hield, in de hoogdagen van de Grote Sprong Voorwaarts of beelden van Mao's vrouw Jiang Qing vlak voor haar aanhouding in 1976.
In China mag het boek evenwel niet verkocht worden. De eerste lading die er begin deze maand aankwam, werd meteen door de douane in beslag genomen. Bovendien was er ook een incident bij het populaire blad Beijing News. Daar verschenen drie foto's uit het boek, waaronder een van net na het Tian'anmenbloedbad. De website van het blad werd onmiddellijk gesloten, zo meldde de Hongkongse krant Ming Pao. Tian'anmen is een verboden onderwerp in de Chinese pers. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home