dinsdag 8 juli 2008

Sciencefictionauteur Thomas M. Disch (68) pleegt zelfmoord

De Amerikaanse sciencefictionauteur en dichter Thomas M(ichael) Disch heeft op 4 juli zelfmoord gepleegd in zijn appartement in New York, zo raakte zopas bekend. Disch kampte al geruime tijd met een depressie na de dood van zijn partner. Hij werd 68 jaar.
Disch was al vroeg bezeten van het schrijverschap en verhuisde op jonge leeftijd uit zijn geboortestad Des Moines naar New York. Na zijn legerdienst verzeilde hij in de psychiatrie. Hij volgde avondonderwijs aan de New York University in het schrijven van romans en utopische fictie.
Zijn eerste kortverhaal The Double Timer verscheen in 1964, gevolgd in 1965 door zijn eerste roman The Genocides. Daarna pende hij een uitgebreid oeuvre bij elkaar met sf-romans, gothic, een op Frankenstein gebaseerde opera, toneelstukken, proza, essays, kinderboeken en tien poëziebundels. Tot zijn beruchtste werk hoort Camp Concentration (1968) waarin een gevangene in een concentratiekamp in de VS wordt behandeld met experimentele drugs en 334 (1972), een verhalenbundel met claustrofobische verhalen over een New Yorks appartement. Disch werd beschouwd als een new wave-sf-auteur, en publiceerde vaak in het tijdschrift New Worlds en andere avantgardepublicaties. In de jaren tachtig richtte hij zich meer op de horror. Maar zijn productie bleef hoog: voor dit jaar waren nog drie boeken voorzien. Disch ontving ettelijke sf-onderscheidingen en werd liefst negenmaal genomineerd voor de prestigieuze Nebula Award, die hij evenwel nooit ontving. De bittere Disch omschreef sciencefictionliteratuur ooit als een tak van de kinderliteratuur. Tot twee dagen voor zijn dood hield hij zijn blog bij. Zie een obituary in het gespecialiseerde sciencefictionmagazine Locus. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home