woensdag 16 juli 2008

Samuel Johnson Prize voor non-fictie gaat naar Kate Summerscale

De befaamde Samuel Johnson Prize, 's werelds voornaamste prijs voor een non-fictieboek, is in Londen toegekend aan Kate Summerscale voor haar boek The Suspicions of Mister Wicher: Or the Murder At Road Hill House, zo melden BBC News en The Guardian. Het bevat een doorlichting van een geruchtmakende moordzaak op een driejarig kind uit 1860, die onder meer Charles Dickens en Conan Doyle inspiratie bood. Laureate Summerscale gaf haar vijf shortlistgenoten het nakijken en pakte de prijs van 30.000 pond. Tot de grootste kanshebber werd vooraf The World Is What It Is van Patrick French gerekend, de geautoriseerde maar onverbloemde biografie van V.S. Naipaul (zie hier).
De jury prees The Suspicions of Mister Wicher van Summerscale vanwege zijn kwaliteiten als pageturner. "Kate Summerscale heeft op een briljante wijze scrupuleus archiefwerk gecombineerd met een talent als levendig verhalenverteller, in een boek dat leest als een Victoriaanse thriller. Het drijft op technieken uit het suspensegenre en het neemt je in de greep tot de laatste paragraaf." Bij herlezing ontdek je evenwel diverse lagen. Op de shortlist prijkten verder Blood River: A Journey to Africa's Broken Heart van Tim Butcher, Crow Country van Mark Cocker, The Whisperers van Orlando Figes en The Rest is Noise van Alex Ross. De jury was unaniem in zijn beslissing, maar sprak wel van een erg sterk non-fictieveld dit jaar.
Kate Summerscale vergaarde eerder al bekendheid met haar bestseller The Queen of Whale Clay, een biografie over de excentrieke Britse speedboatracer Marion "Joe" Carstairs.
Vorig jaar ging de onderscheiding naar Rajiv Chandrasekaran voor Imperial Life In The Emerald City, waarin de auteur een ontluisterende blik werpt op de leefomstandigheden binnen Bagdads zogenaamde Green Zone, zie ons toenmalig bericht. (DL - foto Kate Summerscale)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home