donderdag 24 juli 2008

Salman Rushdie kroont zichzelf tot signeerkoning

De Brits-Indiase auteur Salman Rushdie heeft een nieuwe scalp aan zijn rijkelijke palmares toegevoegd. Niet alleen werd zijn roman Midnight Children recent nog bekroond met de Best of the Bookerprize, in een ingezonden brief in The Guardian laat hij fier als een gieter weten dat hij de snelst signerende schrijver ter wereld is.
Tijdens een promotietournee voor zijn nieuwe roman The Enchantress of Florence in Nashville voorzag hij in welgeteld 57 minuten 1.000 exemplaren van zijn handtekening. Daarmee verwijst hij het vorige record van de wijnauteur Malcolm Gluck naar de prullenmand. Die signeerde in 1998 in een Londens warenhuis 1.001 boeken in 59 minuten, daarbij bijgestaan door een team van ‘aangevers’ en ‘wegnemers’. Gluck had schampertjes betwijfeld of Rushdie meer had gedaan dan enkel zijn initialen had gekribbeld. Dat schoot bij Rushdie in het verkeerde keelgat. “Laat me duidelijk zijn: ik volstond niet met mijn initialen, maar handtekende met mijn volledige naam.” Ook onderstreepte hij dat een ploeg van bereidwillige boekhandelaren essentieel is. Rushdie schrijft in de brief dat de drie snelst signerende auteurs momenteel ex-president Jimmy Carter, de schrijfster Amy Tan en hemzelf zijn.
Wijnauteur Gluck erkende zijn nederlaag en vond de brief “zeer grappig”: “Het is echt iets voor mannen om elkaar in deze discipline te beconcurreren, ik betwijfel of vrouwen zich hiermee zouden bezighouden”, zo verklaarde hij. “Het is net als pronken met de lengte van je geslacht.” Intussen zou er al een nieuwe kaper op de kust zijn: thrillerauteur Ken Follett handtekende onlangs in Madrid 2.050 van zijn boeken in drie en een half uur, waarmee hij zijn persoonlijk record van 1.600 boeken over dezelfde tijdspanne verbrak. En bij ons? Jef Geeraerts, maak je borst maar nat. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home