zaterdag 26 juli 2008

Papierman(d) - aflevering 46

Papieren kruimelresten en samengeveegde letterlinks, in uw vertrouwde telegramstijlrubriek:
**The Guardian maakt de diagnose van een om zich heen grijpende kwaal: het readers' block.
**De erven van schrijver C.S. Lewis winnen een dispuut over de domeinnaam Narnia (naar de succesvolle serie boeken van zijn hand), tegen een koppel dat die had aangeschaft als presentje voor hun 11-jarig zoontje, zie The Times. Aan de woning van de schrijver komt intussen een plaquette te hangen, meldt de BBC.
**Het weekblad Time over de Amerikaanse poet laureate Kay Ryan en de stiel van het gelegenheidsdichten: America's busiest poet.
**Een interview met Chuck Palahniuk over zijn laatste boek Snuff, in The Times.
**Recensie van Alastair Campbell in The Guardian van Haruki Murakami's 'loopboek', zojuist in het Engels verschenen: What I Talk About When I Talk about Running.
**The Independent trekt de wereld rond aan de hand van de misdaadroman: Crime fiction: around the world in 80 sleuths.
**Recensie van Mary Roach' nieuwe boek over "de weinig betreden kengebieden van de menselijke lijfgemeenschap", Bonk. The Curious Coupling of Sex and Science, door Atte Jongstra in NRC-Handelsblad. Met vragen als: "Wat is de chemische samenstelling van het ejaculaat van de vrouw?", "Zijn er klaarkomverschillen tussen teleclitoridiennes en paraclitoridiennes?", "Wie is de Bernard van Clairvaux van de Antimasturbatiekruistocht?" enz. Roach is ook de auteur van het uitstekende Rigor Mortis. Over de lotgevallen van de doden (2003), waarin ze de belevenissen van het menselijk lijk beschrijft.
**Samuel Beckett, kortstondig te horen en te zien op YouTube, een gesprek op een Parijse hotelkamer.
**De Premio Camoes, de belangrijkste portugeestalige literatuurprijs, gaat naar de Braziliaanse auteur Joao Ubaldo Ribeiro, zie TV5.
**Meer dan 50.000 bezoekers voor de film van Philippe Claudel, Il y a longtemps que je t'aime, zo meldt De Bezige Bij.
**Een mooie zomerreeks bij L'Express: Cent ans d'Enfer, deze week Louis Aragon en zijn erotisch konterfeitsel Le con d'Irène.
**Le Nouvel Observateur wandelt de hele zomer dan weer in het spoor van Franse schrijvers en hun landschap: Sur les pas des écrivains, ditmaal Balade dans la Manche met Jean Follain.
**De Nederlandse schrijver Marco Daane aan het woord over zijn eilandboek Een eigen koninkrijk bij Midi Libre, te beluisteren bij Radio 1. Een eigen koninkrijk (verschenen bij Atlas) is reisverhaal, documentaire en literaire speurtocht in een boek en treedt in de voetstappen van de eilandbegeerte van Ronald Lockley, Edwin Muir, Hugh McDiarmid, George Orwell, Jean-Pierre Abraham en George Mackay Brown.
**Alberto Manguel brengt in NRC-Handelsblad een ode aan Cees Nooteboom, 'de Nederlandse Diderot.'
**De 80ste verjaardag van Simon Vinkenoog werd op 18 juli luisterrijk gevierd in het Theater van 't Woord in de Openbare Bibliotheek Amsterdam. Literatuurplein biedt een opname van het programma, dat opgehangen was aan een Ode aan Amsterdam.
**De site Literair Nederland hervindt een nieuwe adem, meldt Coen Peppelenbos. Zie ook de reacties...
**Komende zondag gaat het VPRO-programma Zomergasten van start, met Bas Heijne als presentator en Ronald Plasterk, minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap als eerste gast.
**VPRO Boeken heeft een serie over auteurs die praten over hun werk in status nascendi: In voorbereiding, zie de vierde aflevering met Anna Enquist.
**Arnon Grunberg presenteert zijn nieuwe roman Onze oom in september in het Belgische Eupen, zo meldden diverse media deze week. Uw dienaar meldde dit al eerder in De Morgen op 16.7.
**Tussen 17 en 24 augustus voltrekt zich in Leuven een poëziefestival ter ere van Velimir Chlebnikov, Klebnikov Carnaval, zie deze speciale blog. (DL - foto 2 Bookchair, gespot in een Amerikaanse boekhandel)

Labels: , , , , , , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home