zaterdag 12 juli 2008

Papierman(d) - aflevering 45

Voorgeproefde letterlinks & samengeveegd lezenswaardigs in een plots opduikende rubriek. En garde!
**Is het water diep tussen de literaire en de misdaadroman? De kwestie wordt aangesneden door Gouden Stroplaureaat Charles den Tex en René Appel. Ze zoeken verschillen en gelijkenissen in NRC-Handelsblad.
**Een beschouwing over de debuutroman La place de l'étoile van de Franse auteur Patrick Modiano in Le Figaro, in een zomerserie waarin wordt teruggeblikt op de debuten van vooraanstaande Franse auteurs. Zie ook de aflevering over J.M.G. Le Clézio en Le procès-verbal.
**Michel Houellebecq over Carla Bruni: La possibilité de Clara, curieus genoeg op de blog van Les Editions Léo Scheer. De Groene Amsterdammer heeft deze week ook een interview met Houellebecq, zie hier (niet online).
**Een fragment bij het tijdschrift Lire uit de nieuwe, zeventiende roman van Amélie Nothomb, Le fait du prince. Liefhebbers begeven zich naar de winkel medio augustus.
**De nooit eerder uitgegeven Cahiers de jeunesse van Simone de Beauvoir, verschenen bij Gallimard en gerecenseerd bij Libération: Castor junior.
**Ian McEwan spit in The Guardian in de familiegeschiedenis en vertelt over de broer waarvan hij tot voor kort niet wist dat hij hem had: The child in time, meteen ook een knipoog naar de titel van één van zijn romans.
**Pankaj Mishra in The Guardian over reisliteratuur: Travellers' tales.
**Jeanette Winterson in The Times "on the joy of books in translation."
**Een nieuwe ambitieuze literaire prijs: de Warwick Prize for Writing, goed voor 50.000 pond.
**Op zoek naar benzinestations in de (Amerikaanse) literatuur met Abebooks.
**In het spoor van Jack Kerouac bij Libération met Guillaume Chérel.
**Google gaat 500.000 boeken van de bibliotheek in Lyon digitaliseren, zie Livres Hebdo.
**De onlangs verschenen James Ensorbiografie van Eric Min besproken in De Volkskrant: De schelpenbaron uit Oostende.
**Simon Vinkenoog, op de drempel van tachtig jaar maar ongetemperd: interview in De Pers: "Mijn vrouw zegt dat ik niet verzamel, maar niks weggooi. Ik heb een zandverzameling. Een regenboogverzameling. En mensenverzamelingen. Mijn mobiel buiten hangt vol met gevonden voorwerpen. Het is een kunstwerk vol herinneringen."
**De ex-leider van Cuba Fidel Castro vermeit zich vijf uur met zijn oude vriend Gabriel Garcia Marquez, zie TV5.
**Auke Hulst bespreekt de zopas bij Atlas verschenen Nederlandse vertaling van de Japanse auteur Haruki Murakami: Dans, dans, dans uit 1988 in NRC Boeken.
**De Italiaanse Premio Strega gaat dit jaar naar debutant Paolo Giordano. Zie ook hier. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home