maandag 21 juli 2008

Oudste Bijbel ter wereld te bekijken op internet

Vanaf donderdag kun je op internet het eerste deel van de Codex Sinaiticus, de oudste Bijbel ter wereld, inbladeren, zo meldt de bibliotheek van de Universiteit van Leipzig. Het gaat om 43 pagina's.
De Bijbel, die door de Duitse geleerde Konstantin von Tischendorf in de negentiende eeuw in Egypte werd aangetroffen, is verspreid geraakt over bibliotheken in vier landen, waaronder dus Duitsland en de bibliotheek van Leipzig.
Normaal zou volgend jaar de integrale Bijbel op internet moeten prijken. Het Codex Sinaiticus project is in handen van de British Library in Londen, waar zich het grootste deel van het boek bevindt. De in totaal vierhonderd pagina's van de Bijbel zijn op perkament geschreven door monniken in het St. Catharinaklooster in de Sinaï tussen 330 en 350. De Russische Nationale Bibliotheek in Sint-Petersburg heeft ook nog vijf pagina's, maar bezat er in de negentiende eeuw nog 347. Onder Jozef Stalin werden vorige eeuw 342 bladzijden van de hand gedaan aan de British Library. De overige pagina's bevinden zich in het Sint-Catharinaklooster. Zie de berichtgeving bij NRC Boeken.

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home