donderdag 17 juli 2008

Herdenking mei 1968 bleek ferme flop in de Franse boekhandel

Het voorbije voorjaar werd de Franse lezer overspoeld met boeken over mei 1968, naar aanleiding van de 40-jarige verjaardag van de roerige gebeurtenissen. Maar in de boekhandel blijkt de herdenkingsroes over mei 1968 alvast een behoorlijke flop te zijn geweest, zo meldt het tijdschrift Lire in zijn julinummer. De Franse lezer kreeg vanaf oktober 2007 zowat honderdvijftig nieuwe boeken over zich heen over mei 1968, maar de overmediatisering werkte averechts én in de boekhandel bleven ze vaak op de schappen liggen. De boekenberg baarde een muis: de verwachte recettes werden bijlange niet gehaald, zo leerden berekeningen van het instituut Ipsos en het vakblad Livres Hebdo, dat zelfs sprak van een "valstrik." De ramsjboeren staan intussen al klaar om de werken met open armen te ontvangen.
Het best verkochte boek was Patrick Rotmans Mai 68 raconté à ceux qui ne l'ont pas vécu, met 15.000 exemplaren, nu ook niet echt om over naar huis te schrijven. Mai 68 expliqué à Nicolas Sarkozy, het boek dat André Glucksmann, samen met zijn zoon Raphaël Glucksmann maakte, haalde 7.800 verkochte exemplaren. Verder deden ook het in kasseivom uitgegeven Mai 68, le pavé en Les slogans de 68 van Jean-Philippe Ligois het niet kwaad.
Een lichtpunt voor de kleinere boekhandels: de traditionelere zaken verdienden beter aan mei 1968 dan grote ketens als bijvoorbeeld Fnac. Ze realiseerden 54 procent van de 'mei 68'-verkoop. Dat heeft vooral te maken met het feit dat de boekhandelaren ook ouder werk over mei 1968 wisten te slijten, van toenmalige coryfeeën als Jean Baudrillard, Jean-François Bizot, Raoul Vaneigem en Luc Ferry. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home