vrijdag 25 juli 2008

Jubileum voor grootste Europese boekenmarkt in Deventer

Op 3 augustus e.k. vindt in de Nederlandse stad Deventer opnieuw de groots opgezette Boekenmarkt plaats. Het evenement waar boekenliefhebbers hun hart kunnen ophalen aan 878 met boeken volgestouwde kramen, is toe aan de 20ste editie. Het parcours bestrijkt ruim zes kilometer en lokte vorig jaar zowat 120.000 bezoekers, dit jaar verwachten de organisatoren minstens evenveel leeslustigen. Deventer wordt beschouwd als de grootste Europese boekenmarkt.
Bij gelegenheid van het jubileum worden twintig middeleeuwse boeken in de stad tentoongesteld en is er ook extra aandacht voor het oudste in Nederland gedrukte boek, de Delftse Bijbel uit 1477, in het kader van Het Boek Der Boeken. Deventer was overigens vanaf de 15de eeuw een van de belangrijkste drukkerscentra van Nederland en is steeds een knooppunt van grafische activiteit gebleven.
Vanaf 1 augustus loopt in het huis De Kunsten ook de expo Birza’s Boeken, met boekobjecten gemaakt van lood en papier door de Deventer kunstenaar Be J. Birza. De avond voor de boekenmarkt is er traditioneel het poëziefestival Het Tuinfeest. Er zijn de dag zelf voorts een sliert nevenactiviteiten voorzien, met schrijvers van allerlei pluimage en met voorstellingen in de bibliotheek. Het gebeuren start om 9u30 en is afgelopen om 17u30, maar de vroege vogels zijn al present vanaf 7 uur 's morgens. De Nederlandse Spoorwegen komen de bibliofielen tegemoet met extra lange treinen. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home