donderdag 10 juli 2008

Joos Kat niet langer directeur bij Wereldbibliotheek

Bij uitgeverij Wereldbibliotheek zet de 61-jarige directeur Joos Kat een stap terug. Hij wordt opgevolgd door Koen van Gullik, die al tien jaar bij de uitgeverij actief is, zo meldt Boekblad. Kat blijft betrokken als adviseur, nadat de overdracht het komend half jaar wordt geregeld. "Er is geen specifieke aanleiding voor mijn terugtreden, behalve dat na tien jaar van vorming en samenwerking het moment voor overdracht gekomen was." Van Gullik is van plan de lijn-Kat verder te zetten, al ambieert hij meer aandacht voor de non-fictie.
Kat is directeur bij uitgeverij Wereldbibliotheek sinds 1986 toen hij de kleinschalige uitgeverij overnam van het concern Debussy, waar hij sinds 1981 als uitgever en adjunct-uitgever werkte. Onder zijn bewind kwam de uitgeverij, die al in 1905 werd opgericht, weer tot bloei.
Wereldbibliotheek staat intussen bekend als de uitgeverij van een aantal grote namen en specialiseerde zich sterk in vertalingen. Tot de bekendste fondsauteurs behoren Sandór Márai, Pascal Mercier, A.B. Yehoshua, Arto Paasilinna en Isabel Allende. "Allende behoort tot de grote drijvers van de uitgeverij. Van haar boeken hebben we inmiddels 2,9 miljoen exemplaren verkocht", zegt Kat. Qua Nederlandstalige literatuur heeft de uitgeverij de laatste jaren weinig potten gebroken. Wereldbibliotheek brengt steevast dertig titels per jaar uit en geeft ook het tijdschrift Armada uit. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home