dinsdag 1 juli 2008

Fel protest tegen opname van Duitse 'collaboratie'-auteur Ernst Jünger in Franse Pléiade

Er is protest gerezen tegen het feit dat de Duitse auteur Ernst Jünger met zijn omstreden oorlogsdagboeken is opgenomen in de Franse klassieke prestigereeks La Pléiade. Jünger (1895-1998) was tussen 1941 en 1944 verbonden aan de Duitse militaire staf onder de nazi's in Parijs en stond er onder meer in voor de censuur. In zijn vroege werk verheerlijkte de elitaire Jünger de heroïek van de oorlog, al nam hij dubbelzinnig afstand van het nationalisme. Later werd hij ontslagen vanwege indirecte steun aan de samenzwering tegen Hitler en kreeg tijdelijk een schrijfverbod. In zijn oorlogsdagboeken registreert de tot aan zijn dood erg ambigue Jünger onder meer de gang van zaken in het Parijs onder de nazibezetting.
In een fel artikel in de Frankfurter Rundschau reageert de bekende Duits-Franse auteur van Joodse afkomst Georges-Arthur Goldschmidt vol ongeloof op de intrede van drie delen oorlogsdagboeken van Jünger in de Pléiade en daarmee de consacratie van deze "ietwat fascistoïde, pocherige mystagoog" als klassiek auteur tussen grootheden als onder meer Victor Hugo, Balzac en Guy de Maupassant. Bovendien is Jünger de eerste Duitse auteur die deze eer geniet. Goldschmidt haalt zwaar uit naar de handel en wandel van Jünger tijdens de Tweede Wereldoorlog en ziet in de publicatie "een regelrechte rehabilitatie van de nazibezetting in Frankrijk." Volgens Goldschmidt krijgt Jünger "politiek-literaire eerbaarheid" door deze luxe-editie": "Onder het mom van vermeende objectiviteit, verbreidde Jünger een visie op het mechanische doden, zonder erbarmen."
Het ergert Goldschmidt vooral dat zo ook de Duitse emigrantenschrijvers en diegenen die weerstand boden tegen de nazi's genegeerd worden. "Het ware Duitsland zijn volgens de Pléiade kennelijk niet Alfred Döblin, Thomas Mann noch Walter Benjamin, zij zijn allemaal nestbevuilers. Zij hebben niet de geringste kans in de Pléiade te worden opgenomen, want ze stonden aan de kant van de weerstand. Ongelooflijk maar waar: dit is een rechtvaardiging voor de collaboratie en van een Europa zonder joden of communisten." Hij geeft ook een sneer naar Jonathan Littell en zijn vuistdikke roman Les bienveillantes over SS-beul Max Aue, waarin volgens Goldschmidt ook een aspect verheerlijking zit. De oorlogsdagboeken van Jünger verschenen in het Nederlands in de reeks Privédomein, zie hier en daar. Een uitgebreidere beschouwing over de polemiek in Die Welt. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home