vrijdag 25 juli 2008

Cyriel Verschaevemuseum sluit zijn deuren

Het Cyriel Verschaevemuseum in het West-Vlaamse Alveringem gaat dicht. Het kleine museum, gewijd aan de priester-dichter, die vooral in de herinnering blijft als aartscollaborateur met het Derde Rijk, trekt te weinig bezoekers, zo meldt deredactie.be. Het is gevestigd in de vroegere kapelaanwoning waar Verschaeve woonde en toont allerlei documenten en parafernalia van en over Verschaeves literaire loopbaan.
De gemeente Alveringem is nu van plan er onder meer kantoren in onder te brengen en krijgt de ruimtes in erfpacht van het Verschaevecomité. In ruil zal Alveringem het graf van Verschaeve onderhouden.
De bijzonder controversiële flamingantische priester-dichter Cyriel Verschaeve fungeerde tussen 1911 en 1939 als kapelaan te Alveringem. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was hij een van de leiders van de Frontbeweging. Hij legde in 1930 de eerste steen van de eerste Ijzertoren in Diksmuide. Voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog evolueerde Verschaeve naar het meest rabiate nazisme. In 1940 schreef hij zo Het Uur van Vlaanderen, waarin hij zijn onverholen pompeuze verheerlijking van het Derde Rijk uitdroeg. Zijn verzen en teksten waren steeds bijzonder hoogdravend en vaak slechts gevoelsgeladen uitbarstingen. Verschaeve speelde een vooraanstaande rol in de culturele collaboratie en als waterdrager van het Derde Rijk. Later werd hij door de Duitsers aan het hoofd gedropt van de Vlaamse Cultuurraad, gaandeweg leunde hij steeds meer aan bij het nazistische deVlag van Jef van de Wiele. Omstreeks 1945 kon hij naar Tirol vluchten, in 1946 werd hij in België bij verstek tot de doodsstraf veroordeeld. Hij stierf in 1949 in Oostenrijk. Zijn stoffelijk overschot werd in 1973 opgegraven door een commando van de extreemrechtse beweging Vlaamse Militanten Orde onder leiding van Bert Eriksson en daarna herbegraven op het parochiekerkhof van Alveringem. In bepaalde rechtse Vlaams-nationalistische kringen is Verschaeve nog steeds een cultfiguur. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home