woensdag 11 juni 2008

Walter van den Broeck opgenomen in Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde

De Vlaamse schrijver Walter van den Broeck is verkozen tot lid van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde. Hij vervangt daarmee Willy Spillebeen. Franco Paris werd dan weer opgenomen als buitenlands erelid ter vervanging van de overleden Elisabeth Eybers.
Van den Broeck is al langer bevorderd tot klassiek auteur van de Vlaamse literatuur. Hij schreef zowel romans als theaterstukken en verwierf bekendheid met onder meer Groenten uit Balen(1970), Aantekeningen van een stambewaarder (1977), Brief aan Boudewijn (1980) en Het Beleg van Laken (1985), het eerste deel van een romancyclus die met Het gevallen baken (1991) werd afgesloten. "In zijn werk geeft hij blijk van een sociale bekommernis, beschrijft hij het familiale verleden, en plaatst dit alles in een historische context. Hij gebruikt humor en satire tegelijk als wapen en ter relativering van de harde werkelijkheid", zo benadrukt de Academie. Onlangs publiceerde Van den Broeck de vermakelijke bibliothriller De veilingmeester. Vorige week nog ontving Van den Broeck voor zijn toneelmonoloog Amanda de Toneelkijkerprijs, zie dit bericht bij Knack.
Franco Paris staat bekend als zowel vertaler van oude als moderne Nederlandse literatuur uit Vlaanderen en Nederland. Zo vertaalde hij onder meer Marek van der Jagt/Arnon Grunberg in het Italiaans. "De keuze voor een kandidaat uit Italië, een tot dusver niet vertegenwoordigd taalgebied, is een blijk van belangstelling en waardering voor wat over de Alpen gebeurt voor de bevordering van de Nederlandse taal- en letterkunde", aldus het KANTL bij monde van voorzitter Patrick Lateur. (DL)

Labels:

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home