zondag 29 juni 2008

Tsjechisch-Duitse schrijfster Lenka Reinerova (92) overleden

In Praag is op 92-jarige leeftijd de Tsjechisch-Duitse schrijfster Lenka Reinerova overleden, zo meldt de International Herald Tribune. Reinerova was een van de laatste resterende boegbeelden van de culturele coëxistentie tussen de Duitse en Tsjechische cultuur in Bohemen en als Tsjechische nog in het Duits schreef. Voor de Tweede Wereldoorlog bestond er in Praag een aanzienlijke Joodse en Duitse bevolkingsgroep, met een levendige literaire gemeenschap: denk aan Franz Kafka en Franz Werfel.
De in 1916 in Praag geboren Reinerova, beroepshalve journalist, emigreerde in 1939 naar Frankrijk en vervolgens naar Mexico om de nazi's te ontkomen. Elf familieleden van Reinerova kwamen om in de concentratiekampen. Na haar terugkomst in Praag in het begin van de jaren vijftig werd ze door de stalinistische overheid achter slot en grendel gezet en werd ze decennialang tegengewerkt. Pas in 1964 werd ze gerehabiliteerd, maar na het neerslaan van de Praagse lente in 1968 door de Sovjetautoriteiten kreeg ze weer een schrijfverbod opgelegd.
Haar boeken werden pas ten volle ontdekt na de fluwelen revolutie in 1989. Ze schreef onder meer Alle Farben der Sonne und der Nacht (over haar gevangenschap), autobiografische boeken over haar in Auschwitz omgekomen zuster, haar exiljaren en de Praagse culturele scene, waartoe Franz Kafka, Max Brod, Egon Erwin Kisch en Jaroslav Hasek destijds behoorden (in Zu Hause in Prag). Reinerova wilde vooral getuigenis afleggen van een tijdperk. In 1999 kreeg ze de Schillerprijs en in 2003 ontving ze in Weimar nog de Goethemedaille, als eerbetoon voor haar verdiensten ter promotie van de Duitse cultuur en de dialoog tussen de culturen. Zie dit interview met de tot op late leeftijd kranige Reinerova bij Radio Praha. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home