zondag 22 juni 2008

Tegenstrijdige zomerlijstjes: 'meest verafschuwde boeken’ en de ‘100 best reads’

In de hoop op brede opklaringen in wolkendek én overbezette agenda publiceren enkele media alvast hun zomerlijstjes met literaire aanbevelingen. Aan een zwembad in de midi moet tijd genoeg zijn om de ontoelaatbare bressen in uw belezenheid weg te plamuren. Entertainment Weekly publiceert een lijst van honderd “new classics”, boeken die in de laatste 25 jaar verschenen en volgens het weekblad de “best reads” zijn. In de top-20 zijn onder meer Toni Morrison (Beloved), Philip Roth (American Pastoral), Alice Munro (Selected Stories), John Updike (Rabbit at Rest) en J.K. Rowling (Harry Potter and the Goblet of Fire) vertegenwoordigd. Enkele van de zeer weinige niet-Engelstalige auteurs zijn Haruki Murakami (Wind-Up Bird Chronicle), José Saramago (Blindness), Gabriel García Márquez (Love in the Time of Cholera) en Isabel Allende (Eva Luna). Ook twee getekende boeken haalden de lijst: Maus van Art Spiegelman en Persepolis van Marjane Satrapi.
Een andere aanpak heeft de Times, die aan critici en schrijvers vroeg wat hun “meest verafschuwde boeken” zijn. Zo raakt thrillerschrijver Ian Rankin maar niet door Cormac McCarthy heen. Ironisch genoeg voert zijn The Road in Entertainment Weekly de lijst aan. “Hoe kan een boek waarin gewandeld wordt tegelijkertijd beklemmend zijn?” vraagt Rankin zich af. Ook Atonement van Ian McEwan wordt in beide lijsten genoemd. Helen Hawkins was bijzonder ontgoocheld in de abrupt afbrekende plot van het boek, en de oproep van de schrijver aan de lezer om zelf maar te bepalen hoe het met de personages afloopt: “McEwan gaf zomaar een centrale verantwoordelijkheid – die over het lot van zijn eigen creaties – in handen van de lezer. Ik dacht dat John Fowles dat in The French Lieutenant’s Woman die gimmick overbodig had gemaakt.” Charles Dickens, Virginia Woolf, Martin Amis, Patricia Cornwell en Paulo Coelho zijn enkele van de andere gehate schrijvers.
En een bijkomende waarschuwing aan het begin van een warme zomer. Doe geen moeite als Dostojevski in de reiskoffer dreigt te verdwijnen. Peter Kemp en columnist Simon Jenkins zijn categoriek over Misdaad en straf. “Ik ben er zeker van dat het boek goed is om mee te nemen op een zelfmoordweekend naar Siberië, een soort van Karamazov zonder de grappen. Maar alstublieft, niet voor tijdens een vakantie,” aldus Jenkins. Meer over verafschuwde boeken in het artikel 'Burning is too good for them' in de Times. (HC - foto: Dostojevski geschilderd door Vassili Perov, 1872)

Labels: ,

1 Comments:

Blogger Alex van Galen said...

Wel verfrissend zo'n lijstje met 'brandbare' boeken.

Een compliment voor De Papieren Man voor weer zo'n handige samenvatting.

maandag, juni 23, 2008 9:03:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home