donderdag 5 juni 2008

Bedreigde Taslima Nasreen krijgt twee jaar 'safe haven' in Zweden

De uit Bangla Desh afkomstige schrijfster Taslima Nasreen, die ondergedoken in India verbleef en daar talloze bedreigingen ontving van moslimmilitanten, krijgt voor twee jaar een 'veilig onderkomen' in de Zweedse stad Uppsala, zo heeft de Zweedse PEN-club meegedeeld. Ze ontvangt een maandelijks stipendium van 5.000 kronen en een appartement in de stad. Vanwege veiligheidsredenen werden geen verdere details prijsgegeven over haar precieze verblijfplaats, zo melden Yahoo News en AOL.
Nasreen moest in 1994 vluchten uit Bangla Desh en belandde toen onder meer al eens in Zweden, nadat radicale moslims haar van godslastering beschuldigden na haar roman Shame (Schaamte). Sindsdien ontving ze regelmatig doodsbedreigingen vanwege haar feministische en moslimkritische standpunten en leefde ze afwisselend in Europa, de Verenigde Staten en India. In november jl. zag ze zich genoodzaakt te vluchten uit de West-Bengaalse hoofdstad Kolkata, nadat ze opnieuw met bedreigingen kreeg af te rekenen. Ze leefde enige tijd ondergedoken in New Delhi onder bescherming van de Indiase overheid, waarna ze onderdak zocht in Zweden. In maart kondigde ze aan India te willen verlaten, omdat ze de situatie van 'virtueel huisarrest' ondraaglijk vond en ze ook medische hulp nodig had. Nasreen kampt met hartproblemen. Bovendien wilde de Indiase overheid haar geen permanente verblijfsvergunning toekennen, uit vrees voor de reacties van moslimradicalen.
Van over de hele wereld kreeg Nasreen ook steunbetuigingen. Zo sprong onder meer collega-schrijfster Arundhati Roy voor haar in de bres. Ook kreeg ze, samen met Ayaan Hirsi Ali, de eerste Simone de Beauvoirprijs, die als opzet heeft “de vrijheid van vrouwen in de wereld te bevorderen”. Zie onze eerdere berichten over de zaak. (DL)

Labels: , ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home