vrijdag 6 juni 2008

Schilder Anselm Kiefer ontvangt Vredesprijs van de Duitse boekhandelaren

Voor het eerst heeft een niet-schrijver de Vredesprijs van de Duitse boekhandels gekregen, zo melden onder meer de Frankfurter Allgemeine en Der Standard. De Duitse kunstenaar Anselm Kiefer ontvangt de hoge onderscheiding omdat hij in zijn werken een eigen taal heeft ontwikkeld "die van de toeschouwer ook een lezer maakt", zo motiveerde de jury de keuze. De schilder en beeldhouwer confronteert zijn publiek met "de storende moralistische boodschap van het vergankelijke en het verderfelijke".
De Prijs van de Duitse Boekhandels geldt als één van de belangrijkste Duitse literatuurprijzen en behelst een som van 25.000 euro. Sinds 1950 gaat de prijs naar persoonlijkheden die op gebied van literatuur en wetenschap, maar ook kunst, hebben bijgedragen tot de realisatie van de vredesgedachte. De onderscheiding wordt op 19 oktober uitgereikt ter afsluiting van de Frankfurter Buchmesse.
Het boek is overigens een terugkerend thema in de werken van Kiefer, in wiens oeuvre de geschiedenis van Duitsland (en het in het reine komen met het verleden) vaak centraal staat. Eerdere winnaars van de Vredesprijs zijn Orhan Pamuk, Susan Sonntag, Jürgen Habermas en Mario Vargas Llosa. (foto AFP)

Labels:

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home