woensdag 25 juni 2008

Salman Rushdie officieel tot ridder geslagen

De Brits-Indiase schrijver Salman Rushdie is vandaag in een ceremonie door de Britse koningin officieel tot ridder geslagen, als beloning voor zijn literaire verdiensten, zo meldt het BBC News. Dat Rushdie het lintje zou ontvangen, was al bekend van vorig jaar, toen de Queen haar Monarch's Birthday Honours List bekendmaakte. Dat zorgde vervolgens opnieuw voor protest in de moslimwereld (zie onze berichten destijds).
Zijn boek De duivelsverzen zorgde in 1989 voor controverse bij moslims en leidde ertoe dat Iran onder de radicale ayatollah Khomeini een fatwa op zijn hoofd zette. De islamwereld zag een godslastering in de manier waarop hij de profeet Mohammed ten tonele voerde. Rushdie moest jarenlang ondergedoken leven.
De 61-jarige Rushdie toonde zich nu erg opgetogen met de Britse erkenning voor 35 jaar schrijverschap. Hij zei ook dat hij er geen spijt van had dat hij De Duivelsverzen had geschreven, ondanks alle problemen die hij zich daardoor op de hals haalde. "Als je als schrijver het geluk hebt dat er een boek in de collectieve herinnering blijft, dan mag je je gelukkig prijzen. Maar ik ben momenteel meer geïnteresseerd in mijn recentere werk", voegde hij er nog aan toe. Zie ook de berichtgeving in De Morgen. (DL - foto Rushdie via Creative Commons Wikimedia)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home