vrijdag 20 juni 2008

Papierman(d) – aflevering 44

Rubriek met gelinkte literaire koekkruimels die van de wereldwijde webtafel zijn gevallen.
**‘Is Google making us stupid?’ Nicolas Carr vraagt het zich af in The Atlantic. Heeft de digitalisering onze manier van lezen veranderd? “Het internet is in handen hebben van commerciële bedrijven. Het laatste wat die willen, is dat we ontspannend of traag lezen, dat we geconcentreerd nadenken. Ze hebben er economisch belang bij dat we verstrooid worden.”
** Er zal niet aan de vloedgolf van Darwinmania te ontkomen zijn, waarschuwt New York Times. De komende maanden wordt de 150ste verjaardag gevierd van Darwins theorie van de natuurlijke selectie, de 200ste verjaardag van zijn geboortedag en de 150ste verjaardag van de publicatie van On the Origin of Species.
**Een interview met de Belgische schrijfster Amélie Nothomb in The Guardian, naar aanleiding van de Engelse vertaling van haar nieuwe boek. Opvallend is de verschrijving Fear and Loathing waar Fear and Trembling (de Engelse vertaling van Stupeur et tremblements) wordt bedoeld. Fear and Loathing in Las Vegas is de cultklassieker van Hunter S. Thompson.
**Het archief van de Nederlandse schrijver Jean-Paul Franssens is overgedragen aan de Universiteitsbibliotheek Amsterdam, aldus NRC Boeken. Ondertussen verscheen ook Voetstampwijnen zijn tandknarswijnen. Een requiem, het boek van A.F.Th. van der Heijden over Jean-Paul Franssens. “Het is vooral een poging om de man, meer nog dan zijn werk, levend te houden,” aldus Jeroen Vullings in Vrij Nederland. Eerder verscheen ook de briefwisseling tussen beide schrijvers, Ik heb je nog veel te melden.
**Tirade gaat online. De webstek van het literaire tijdschrift van Uitgeverij Van Oorschot, dat al bestaat sinds 1957, toont nu onder meer de eerste pagina’s van alle artikelen die in Tirade worden geplaatst. Een archief toont bezoekers wat er respectievelijk 10, 20, 30, 40 en 50 jaar geleden werd gepubliceerd in het tijdschrift.
**De Académie française heeft weer een onbezette stoel minder, zo meldt Libération. Na een spannende stemming is de auteur, dokter en diplomaat Jean-Christophe Rufin verkozen. Hij kreeg veertien stemmen, twee meer dan zijn grote concurrent voor de sinds de dood van Henri Troyat vacante plek, radiomaker Olivier Germain-Thomas. Rufin is momenteel ambassadeur in Dakar, Senegal. Hij won de Prix Goncourt in 2001, voor zijn roman Rouge Brésil (vertaald als Braziliaans rood).
**De Frans-Bulgaarse literatuurwetenschapper en filosoof Tzvetan Todorov kreeg de prestigieuze Príncipe de Asturias de Ciencias Sociales, zo meldt El Mundo.
** Een onderzoek van vakorganisatie Boek.be bracht aan het licht dat lezers in Antwerpen niet minder en ook niet meer boeken kopen door de Antwerpse boekenbeurs. Boek.be, de organisator van de boekenbeurs, krijgt vaak kritiek dat de beurs oneerlijke concurrentie is voor de boekhandels. Zie ook De Morgen.
**En bij wijze van uitsmijter, een interview met Rebecca Martz, een collectioneuse van banaanstickertjes - zie foto. (HC)

Labels: , , , ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home