maandag 23 juni 2008

Poëzie verzacht de zeden in Ierse dokterswachtkamers

Het einde van de stortvloed aan gossip en celebritymagazines in de wachtkamers van doktoren, tandartsen en ziekenhuizen is nabij, tenminste als het afhangt van de Ieren. Op het groene eiland is een proefproject opgezet om de luchtige lectuur te vervangen door pakweg Sonnet 130 van Shakespeare of het gedicht Hope van Emily Dickinson. De initiatiefnemers zijn van plan om medische instellingen doorheen het hele land strooibiljetten te bezorgen met welgekozen gedichten. Poems in the Waiting Room is een pilootproject van de Kildare County Council en het ziekenhuis aldaar wordt dan ook het eerst bediend. Een eerste lading van 2.000 gedichten brengt in juni en juli de wachtende patiënten in poëtische sferen. Het idee, gepromoot door de lokale schrijfster Kate Dempsey, is niet nieuw: ook in Groot-Brittannië werd er al mee geëxperimenteerd en de bedoeling was toen om poëzie te bevorderen “tot een dagdagelijkse kunstvorm” waarmee je overal kunt geconfronteerd worden.
De doelstelingen van de Ieren zijn bijna aandoenlijk hooggestemd: “Poëzie kan ons helpen om deze onpersoonlijke plaatsen te vermenselijken. En hopelijk zullen veel mensen daardoor iets meer overhouden aan hun bezoek dan de verveling of de zorgen die ze met hun wachttijd associëren.” Er wordt ook schroomvallig voor gewaakt dat de poëzie niet tot meer kopbrekens leidt: “De geselecteerde gedichten moeten rekening houden met de mogelijke gevoelens van mensen in deze ruimtes, die gefrustreerd en zelfs emotioneel verstoord kunnen zijn. Experimentele of veeleisende poëzie zou in deze context dus niet goed werken.” Niettemin worden alle leeftijdscategorieën bediend en reikt Poems in the Waiting Room ook kinderpoëzie aan. Ieren die een poëtische zendingsdrang hebben, kunnen overigens ook zelf aan de slag en poëzieposters en strooibiljetten downloaden van de website van het project. (DL - beeld Emily Dickinson)

Labels: ,

1 Comments:

Anonymous pitwr said...

Dag Dirk,

Thanks for featuring our project. I think you must have taken the information from a newspaper article so I'll just correct some of the information. We have 6 poems in the first leaflet and 2,000 leaflets printed! The feedback has been great and we hope to spread the project across the country. Is there something similar in The Netherlands?

mvg

Kate

zaterdag, oktober 11, 2008 2:17:00 p.m.  

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home