maandag 30 juni 2008

Plantin-Moretusprijzen bekronen best verzorgde Vlaamse boeken

In Brussel zijn naar jaarlijkse gewoonte de Plantin-Moretusprijzen uitgereikt. De prijzen bekronen de best verzorgde boeken in Vlaanderen en zetten vormgevers en uitgevers in de schijnwerpers. De vakjury verkoos uiteindelijk 14 boeken in 6 categorieën vanwege hun uitgekiende lay-out en typografie. Vormgever Luc Derycke (van MER) sleepte drie prijzen in de wacht, onder meer voor het fotoboek Belgicum van Stephan Vanfleteren, evenals voor de kunstboeken Artempo. Where time becomes art en het Study book van Joëlle Teurlinckx. "Derycke heeft een constante kwaliteit en een bijzonder consistent oeuvre", aldus de jury.
Gert Dooreman viel in de prijzen voor de vorm van het Verzameld Werk van Shakespaere (Meulenhoff/Manteau), in de heruitgegeven Willy Courteauxvertalingen.
In de categorie non-fictie viel de bekroning op voor het boek van paus Benedictus XVI, Jezus van Nazareth (in vertaling verschenen bij Lannoo en vormgegeven door Nele Reyniers) en Mijn fans van Kim Clijsters, ontworpen door Jurgen Malfeyt (uitgeverij Borgerhoff & Lamberigts). Bij de school- en studieboeken scoorden Katrien Daemers en Jessika L'Ecluse met Achtergrond 03. Architect/ontwerper/onderzoeker? Casus Mare Meum: een oefening op de zee. Koen Bruyneel werd bekroond voor Overeind in Babel, een gelegenheidsuitgave van Stichting Ons Erfdeel. Opvallend genoeg werd de prijs voor jonge ontwerpers niet uitgereikt, vanwege te weinig inzendingen, evenals in de categorie private press en experimentele boeken. Als je alle bekroningen op een rij zet, is overduidelijk hoezeer de jury geporteerd is voor minimalisme.
Voor het eerst was er ook een publieksprijs voorzien, waarvoor meer dan 11.500 mensen hun stem uitbrachten op tien door de jury geselecteerde omslagen. 2.800 ervan kozen voor Louis. Het leven van een bedelaar van Louis en Yurek Onzia, vormgegeven door Toni Mulder en verschenen bij uitgeverij The House of Books.
Tot 24 augustus loopt in Bozar een tentoonstelling waarop alle bekroonde boeken te bekijken zijn. Later volgen nog presentaties op de Frankfurter Buchmesse, de Antwerpse boekenbeurs en de Leipziger Buchmesse. De laureaten ontvangen een trofee, die ontworpen werd door Van Looveren en Princen. Een professionele jury (met onder meer voorzitter Danny Dobbelaere, Michiel Hendryckx, Dirk Imschoot en Tessa van der Waals) beoordeelde de boeken op de kwaliteit van het papier, op lettertype, illustraties en omslag. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie plaatsen

Links to this post:

Een link maken

<< Home