dinsdag 3 juni 2008

New age-succesauteur Paulo Coelho schreef tweede boek niet zelf, aldus biografie

Een volgende week te verschijnen - geautoriseerde - biografie van de Braziliaanse schrijver-goeroe Paulo Coelho (1947) bevat enkele vreemde en controversiële nieuwigheden, zo meldt Yahoo. In The Magus (De magiër), wordt de levenswandel van de new age-auteur in 600 bladzijden neergeschreven door journalist Fernando Morais. In de biografie komt aan het licht dat Coelho's tweede boek uit 1986 O Manual Prático do Vampirismo (Een praktische handleiding van het vampirisme) in werkelijkheid is geschreven door Coelho's vriend en toenmalige medewerker Toninho Buda. Coelho trok dat boek uit de boekhandel terug omdat hij het "van een slechte kwaliteit vond". Hij liet nooit eerder weten dat hij het niet zelf schreef.
In de biografie staat verder te lezen dat de Academia Brasileira de Letras (de Braziliaanse Academie der Letteren) Coelho in 2002 toeliet omdat de schrijver geen kinderen heeft en ze speculeerde een groot deel van zijn erfenis te zullen krijgen. Ook zou de academie de mysticus in haar rangen opgenomen hebben om van het stoffige imago af te komen en persaandacht te genereren. Normaal gezien moest de biografie voorgesteld worden aan de Academie in Rio de Janeiro, maar na deze revelaties zal die plechtigheid daar niet doorgaan. Coelho liet weten dat hij niets met de zaak te maken heeft en dat de biograaf "enkel toegang kreeg tot zijn persoonlijke archieven". Paulo Coelho is met onwaarschijnlijke megasellers als De Alchemist (1988) en De heks van Portobello (2006) de best verkopende in het Portugees schrijvende auteur ter wereld. Naar schatting zijn er tussen de 92 en 100 miljoen exemplaren van zijn boeken verkocht. Recent raakte bekend dat Laurence Fishburne De Alchemist zal verfilmen. (HC)

Labels: , ,

2 Comments:

Anonymous Adriaan Krabbendam said...

Heeft iemand er ooit op gewezen dat Coelho De alchemist dan wellicht wel zelf schreef, maar dat het gaat om een merkwaardige vorm van plagiaat? Het verhaal is immers al enkele eeuwen bekend, en toegeschreven aan de chassidische verteller Baäl Sjem Tov.

dinsdag, juni 03, 2008 1:03:00 p.m.  
Anonymous Adriaan Krabbendam said...

Waarom plaatsen jelui mijn commentaar niet?

woensdag, juni 04, 2008 12:26:00 a.m.  

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home