vrijdag 6 juni 2008

Nieuwe Vlaamse uitgeverij Vrijdag kijkt over muurtjes

De nieuwe Vlaamse uitgeverij Vrijdag (zie ons eerder bericht) heeft de contouren van zijn nieuwe fonds klaar. Rudy Vanschoonbeek (foto) mikt op ‘een brede publieksuitgeverij’ en wil "bewijzen dat commercie en kwaliteit hand in hand kunnen gaan", zo zegt hij vandaag in De Morgen. De Antwerpenaar, die het in februari jongstleden na 8 jaar voor bekeken hield als gedelegeerd bestuurder bij boekenclub ECI, gaat vanaf dit najaar zowel “literaire fictie, non-fictie als kinderboeken” presenteren. Hij wil met uitgeverij Vrijdag jaarlijks minstens dertig boeken op de markt brengen. Het zullen boeken zijn “die informeren, verrijken en ontspannen” en drijven op “eigenzinnige kwaliteit, hardnekkige overtuigingen en soevereine reflectie”, aldus de man die eerder ook al aan de wieg stond van de uitgeverij Dedalus en het gestroomlijnde The House of Books. Andere ordewoorden van uitgeverij Vrijdag worden “stijlvol” en “rebels.” “Wie mijn verleden een beetje kent, weet dat ik ook niet vies ben van commercie. Dat moet voor een aanzuigeffect zorgen voor de moeilijker in de markt te zetten titels.” Bij The House of Books gaf Vanschoonbeek overigens bijna uitsluitend commerciële fictie uit.
Vanschoonbeek gaat nu onder meer werk brengen van Walter van den Broeck, Geertrui Daem en journaliste Greet De Keyser. Zo gaat hij vier toneelteksten van Walter van den Broeck publiceren. “Dat betekent niet dat Van den Broeck vertrekt bij zijn reguliere uitgever De Bezige Bij”, haastte Vanschoonbeek zich eraan toe te voegen. De Vlaamse schrijfster Geertrui Daem, wier werk eerder al bij Wereldbibliotheek en Van Halewyck verscheen, stapt wél over naar uitgeverij Vrijdag. Dit najaar verschijnt er van haar een verhalenbundel, weliswaar in co-editie met de Nederlandse uitgeverij Podium. Vanschoonbeek en Daem zijn oude bekenden: haar debuut Boniface zag destijds het licht bij Dedalus. Journaliste Greet De Keyser komt dit najaar met haar nieuwe Amerikaboek. Ook versschijnt er toneelwerk van Arne Sierens, wordt er met uitgeverij Podium samengewerkt voor het graphic novelblad EISNER. Later zou er in elke aanbieding een Franstalige Belgische auteur komen. “Andere auteursgesprekken zijn nog in volle gang. Een uitgeverij opstarten is een dagelijks work in progress.”
Vanschoonbeek zegt in De Morgen dat hij vooral de auteursbegeleiding volledig in ere wil herstellen en spiegelt zich daarbij aan de aanpak van de Nederlandse uitgeverij Cossee, die daar destijds bij de start ook erg op hamerde. "Ik ga veel aandacht schenken aan de professionele begeleiding in elk stadium van het boek: redactie, productie, verspreiding, promotie. Dit blijkt steeds vaker geen evidentie meer.” Voor de verkoop, distributie en promotie doet Vanschoonbeek overigens beroep op Van Halewyck. “Ik ben er verder fier op dat ik de financiering uitsluitend heb rondgekregen met privékapitaal.” De naam voor de vanuit Antwerpen opererende uitgeverij verwijst naar het gelijknamige toneelstuk Vrijdag van Hugo Claus.
Vanschoonbeek, voorzitter van de Vlaamse uitgeversvereniging, is gepokt en gemazeld in het Vlaamse boekenvak. Zo richtte hij naast Dedalus later ook uitgeverij Singel 262 Antwerpen op en was hij tussen 1993 en 1999 algemeen directeur uitgeverij bij de Standaard Uitgeverij. Hij is bestuurder bij brancheorganisatie boek.be. (DL)

Labels: ,

0 Comments:

Een reactie posten

Links to this post:

Een link maken

<< Home